„Siguran put do kuće“ za bezbednost dece u saobraćaju

222

U neposrednoj blizini osnovnih škola i vrtića u Kuli osvanule su edukativne table, kako bi deci bila približena tema bezbednosti u saobraćaju na njima jasan i razumljiv način.

Takođe, na pešačkim stazama nacrtane su stope, koje predstavljaju putokaze najfrekventijih pešačkih dečijih pravaca. Projekat je nastao kao rezultat saradnje Opštine Kula, Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Kula i Agencije za bezbednost saobraćaja. Govoreći nešto više o njegovoj suštini, predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, ističe da je lokalna samouprava već duži niz godina angažovana i posvećena temi bezbednosti dece u saobraćaju, i da je ovaj projekat samo jedan u nizu delova čitave te priče:

„Radi se o jednom širem i kompleksnijem projektu koji se sprovodi praktično, mogu reći, nekoliko godina unazad. Kada se rade novi putevi i nova signalizacija, prvenstveno je fokus na bezbednosti učesnika u saobraćaju. Pored toga, prošle godine smo imali postavljanje kamera za ograničavanje brzine, odnosno merenje brzine u Ruskom Krsturu i to je takođe deo te akcije. Ovaj projekat, koji je ove godine završen, nazvan je „Siguran put do kuće“. Naime, inženjeri i tim iz Opštinske uprave, zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, osmislili su jedan takav projekat, gde su prvo u komunikaciji sa samom decom, sa vaspitačicama i učiteljicama definisali neke putanje kretanja, a onda su na tim raskrsnicama i ključnim tačkama gde se najviše kreću deca uradili novu horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, a ove godine će se raditi i na poboljšanom osvetljenju i trebala bi da bude postavljena još jedna kamera za merenje brzine, za šta je urađen elaborat“.

Dejan Aleksić iz Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Kula naglašava da je ovaj projekat nastao nakon detaljne analize, kao i anketiranja dece, roditelja i zaposlenih u predškolskim i školskim ustanovama, te je na osnovu toga kreirana mapa bezbedne putanje:

„Što se tiče samog ovog projekta, Savet za bezbednost saobraćaja opštine Kula, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, je uradio jedno kompleksno istraživanje na teritoriji opštine Kula, konkretno u ovom slučaju u naseljenom mestu Kula, sa ciljem analize kretanja dece iz škole i vrtića do svojih kuća i obrnuto. Anketirana su deca i roditelji, svi zaposleni u predškolskim i školskim ustanovama, tako da se napravila jedna mapa bezbedne putanje dece i na osnovu toga je urađen projekat i postavljeni su novi znakovi i saobraćajna signalizacija, a obeležene su i stopice koje decu upućuju na najbezbednije prelaze“.

Nažalost, viđen scenario ponavlja se i u ovom slučaju, te je tako nesavesni građanin sprejom išarao jednu od tabli kod osnovne škole „Petefi brigada“, te je tako tabla postala nepregledna. Apel koji je uvek na snazi jeste apel odgovornosti i solidarnosti, ovoga puta prema našim najmlađim sugrađanima i formiranju njihove svesti o važnosti ponašanja u saobraćaju.