Dom zdravlja Kula: Uz podršku Pokrajinske vlade novi digitalni mamograf i digitalni kolposkop

528

„Pokrajinska vlada izdvojila je, preko Sekretarijata za zdravstvo, gotovo dve milijarde dinara za finansiranje i sufinansiranje izgradnje, održavanja i opremanja 70 zdravstvenih ustanova u AP Vojvodini“, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom uručenja ugovora predstavnicima tih ustanova, ističući da je to nastavak kontinuiranog ulaganja u sve zdravstvene institucije, što je jedan od prioriteta Pokrajinske vlade od 2016. godine.

„To potvrđuje i podatak da je do sada, za gotovo sedam godina iz pokrajinskog budžeta izdvojeno više od 21,8 milijardi dinara“, naglasio je Mirović i naveo da je Pokrajinska vlada, zajedno sa upravama instituta, bolnica i domova zdravlja, radila na stvaranju boljih uslova za rad zaposlenih i lečenje pacijenata.

Između ostalog za devet opštih bolnica, devet specijalnih bolnica i šest zavoda izdvojeno je ukupno više od 1,4 milijarde dinara za digitalne mamografe, ultrazvučne aparate, laparoskopske i gastroskopske aparate, opremu za patologiju i ostalu medicinsku i nemedicinsku opremu neophodnu za dijagnostiku i lečenje pacijenata.

Dom zdravlja Kula je u ovom investicionim ciklusu Pokrajinske vlade dobio sredstva kojim će se obezbediti nabavka digitalog mamografa i digitalnog kolposkopa. Direktorica ove institucije, dr Vesna Tomić ističe izuzetan benefit ove investicije navodeći:

“Mi smo u prethodnom periodu stavili akcenat na značaj preventivnih pregleda, aktivno putem medija, društvenih mreža i direktnim kontaktom sa pacijentima potenciramo značaj pravovremene dijagnostike, a paralelno sa tim sporvodimo i akcije preventivnih pregleda u svim ambulantama u opštini Kula. Moderni mamograf i kolposkop biće veoma dragoceni kada je prevencija raka dojke i raka grlića materice u pitanju, i ujedno ćemo preventivnim pregledima da se uhvatimo u koštac smanjenja procenta smrtnosti od ovih onkoloških dijagnoza s obzirom da je ta statistika zaista nezavidna.“