Udruženje „Serbija organika“: Vrednost izvoza organiskh proizvoda 68,5 miliona evra, izvoz u 30 zemalja

25

Vrednost izvoza organskih proizvoda već godinama beleži konstantan rast. I u 2022. porastao je u odnosu na prethodnu godinu i to na 68,5 miliona evra.Time je ostvaren rekordan iznos od 2012. godine, kada je plasman biok 3,74 miliona evra, a od kada ovi podaci postali deo informacionog sistema Uprave carina, objavilo je Udruženje „Serbija organika“.

Izvor: agrofin.rs

U časopisu koji donosi vesti iz organske proizvodnje navodi se da je više od 80 odsto organskih proizvoda iz Srbije namenjeno  izvozu. Udeo naše zemlje u plasmanu organskog voća u EU svežeg ili sušenog, ne računajući citruse i tropsko voće, u 2021. iznosio je 8,4 odsto. U više od 30 država izvezeno je najviše zamrznutog organskog voća, a najaviše jagodastog: maline, kupine, borovnice, ribizle, jagode. Izvozili smo i zamrznutu višnju i šljivu. Navodi se da, organsko sušeno voće, kao i voćni koncentrati i pirei, takođe čine veliki udeo u ukupnom izvozu.

„Ohrabruje podatak da sve više počinjemo da izvozimo i prerađene organske proizvode“,  ističu  udruženju  „Serbija organika“

Organske poljoprivredne proizvode već po tradiciji  najviše smo plasirali na tržište Evropske unije (Nemačka, Holandija, Austrija Francuska, Italija, Poljska, Italija), zatim u SAD i Kanadu.

B. K.

Izvor: agrofin.rs