Korisni saveti za zaštitu mobilnog telefona od hakovanja

253

Kako pametni telefoni postaju sve napredniji, to ih sve više ljudi koristi ne samo za telefoniranje i za zabavu, već i u poslovne svrhe.

Na njima korisnici čuvaju neke od najosetljivijih podataka, poput poslovnih informacija, e-pošte, lozinki ili brojeva bankovnih računa. Ukoliko niste oprezni i ne rukujete mobilnim telefonom na bezbedan način hakeri lako mogu iz njega izvući informacije, a u najgorem slučaju čak i preuzeti kontrolu nad vašim uređajem.

Kako ne biste i vi postali žrtva hakerskog napada, od velike važnosti je da budete maksimalno obazrivi i da pravilno koristite vaš telefon. Pre nego što podelimo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da smanjite rizik od hakovanja, upozorićemo vas na neke signale koji mogu ukazati na to da je vaš telefon već napadnut.

Koji su znaci da je vaš pametni telefon napadnut?

Ako telefon usporeno radi, baterija se brzo troši ili uređaj ne odgovara na komande koje mu zadajete, moguće je da je već zaražen nekim malverom. Isto tako, jedan od najčešćih znakova hakerskog napada je i kada odjednom počnete da dobijate gomilu obaveštenja o aktivnostima na svom nalogu kada niste prijavljeni. Najzad, upozoravajuće je i dobijanje čudnih tekstualnih poruka ili poziva sa nepoznatih brojeva, često iz inostranstva.

Ovi znaci, međutim, ne znače nužno da je u pitanju virus, već mogu da ukazuju i na neki kvar na uređaju. Zato je dobra ideja da se zbog ovakvih problema prvo obratite serviseru, jer će profesionalci najbolje znati o čemu je reč.

Ukoliko ne znate gde da proverite vaš mobilni uređaj, prizovite u pomoć internet i Google pretraživač. Na primer, ako ste iz Beograda, u polje za pretragu unesite upit servis mobilnih telefona Vračar, odnosno servis za bilo koji deo grada u kome živite. Dobićete rezultate sa kontaktnim podacima firmi koje se bave popravkom telefona na željenoj lokaciji. Nakon što pronađete servis koji vam odgovara i odnesete telefon na proveru, budite spremni da sačekate malo, jer ispitivanje i popravka kvarova na telefonima ponekad mogu potrajati dan ili dva.

Ako serviseri zaključe da vaš telefon nije hakovan, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se i u budućnosti to ne dogodi.

#1 Kreirajte jake lozinke

Prvi i jedan od najvažnijih koraka da zaštitite vaš telefon je da kreirate jake, složene lozinke. To se posebno odnosi na one korisnike koji u svojim pametnim telefonima čuvaju poslovne podatke, kao i na korisnike usluga elektronskog bankarstva. Jake lozinke imaju osam i više karaktera koji se sastoje od malih i velikih slova, cifara i drugih specijalnih znakova.

Na pojedinim sajtovima, pre svega onim bankarskim, kada kreirate lozinku računar će vam automatski pokazati koliko je vaša šifra jaka. Ono što treba izbegavati su šifre koje je lako pogoditi, poput datuma vašeg rođenja, imena, ili bilo kog drugog ličnog podatka.

#2 Instalirajte antivirusne softvere

Jedno istraživanje kompanije Kaspersky Lab je pokazalo da samo 43% korisnika iPhone-a ima neku od bezbednosnih aplikacija, dok je kod korisnika sa Android operativnim sistemom taj broj oko 53%. Međutim, čak 99% svih otkrivenih malvera za mobilne uređaje dizajnirano je za Android telefone.

Instaliranjem antivirusnog programa u značajnoj meri možete poboljšati bezbednost vašeg pametnog telefona. Ono na šta treba da obratite pažnju je redovno ažuriranje zakrpa koje antivirus programi izbacuju. Neki od najpoznatijih softvera ovog tipa su već pomenuti Kaspersky, zatim Avast i AVG.

#3 Ažurirajte softvere na telefonu

Ažuriranje operativnog sistema često uključuje zakrpe i zaštitu od bezbednosnih pretnji, pa ukoliko ne ažurirate operativni sistem na vašem uređaju redovno možete postati laka meta hakera. Najbolje je da podesite automatsko ažuriranje.

Isto je potrebno uraditi i sa svim aplikacijama koje imate instalirane na pametnom telefonu. Imajte na umu da neke od njih neće da rade na starim verzijama operativnog sistema. Takođe, dobro bi bilo da aplikacije koje ne koristite duži vremenski period izbrišete sa sve podacima koji su sačuvani u keš memoriji.

#4 Preuzimajte aplikacije samo sa pouzdanih servisa

Preuzimanje aplikacija samo iz pouzdanih izvora kao što su Google Play Store ili Apple App Store može biti od velike pomoći u zaštiti vašeg pametnog telefona od malvera i drugih štetnih programa. Izbegavajte preuzimanje aplikacija i fajlova iz nepoznatih ili sumnjivih izvora, jer oni najčešće sadrže ili reklame koje ne želite da vidite ili viruse koji mogu naškoditi vašem telefonu.

#5 Budite oprezni sa javnim Wi-Fi mrežama

Javne Wi-Fi mreže često nisu dovoljno bezbedne, što hakerima olakšava pristup informacijama i podacima korisnika tih mreža. Preko javne Wi-Fi mreže posebno treba izbegavati korišćenje bankarskih usluga, onlajn kupovinu ili pristup ličnim mejlovima. Radi potpune bezbednosti najbolje bi bilo da uopšte ne povezujete vaš telefon na free internet u šoping centrima, javnom prevozu ili na drugim prometnim javnim mestima.

#6 Koristite dvofaktorsku autentifikaciju

Dvofaktorska autentifikacija je dodatni nivo zaštite koji se zahteva za pristup određenim sajtovima i uslugama kompanija. Prvi nivo autentifikacije je obično lozinka koju sami kreirate, dok drugi nivo može biti kod koji će vam stići putem poruke. To takođe može biti i šestocifren broj koji vam daje Google Authenticator ili TAN kartica sa tablicom brojeva koju dobijate od banke.

#7 Zaključajte svoj pametni telefon

Podesite svoj mobilni uređaj da se automatski zaključa kada ga ne koristite. Kreirajte PIN ili lozinku za otključavanje koju samo vi znate. Noviji modeli pametnih telefona imaju i biometrijsku autentifikaciju, kao što je skeniranje otiska prsta ili prepoznavanje lica. To će omogućiti dodatni bezbednosni nivo na vašem telefonu. Biometrijska autentifikacija može pomoći u sprečavanju hakerskog napada, odnosno krađe podataka sa vašeg pametnog aparata čak i ako se hakeri dočepaju vaše lozinke.

#8 Koristite opcije protiv krađe telefona

Većina novih mobilnih uređaja dolazi sa funkcijama protiv krađe. Neke od njih su Find My iPhone ili Android Device Manager. Ono što je potrebno da uradite odmah nakon što kupite nov uređaj je da aktivirate ove opcije.

Ako vam se dogodi da vam neko ukrade telefon, lako ga možete locirati preko ovih aplikacija. Štaviše, pomoću njih možete na daljinu i izbrisati sve podatke sa telefona. Zato je takođe jedna od obaveznih opcija da napravite rezervnu kopiju podataka i fajlova u oblaku.

#9 Ne koristite automatsko prijavljivanje

Iako je prilično zgodno i praktično, automatsko prijavljivanje može učiniti vaše mobilne uređaje mnogo ranjivijim. Ako haker uspe da pristupi vašem telefonu a vi imate automatsko prijavljivanje na aplikacijama i sajtovima, on može lako sve da ih otvori i upravlja vašim nalozima. Na taj način može izvući veliki broj podataka.

Iako ovakav postupak možda oduzima malo više vremena, mnogo je sigurnije da svaki put ručno unosite lozinku nego da prepustite aplikaciji ili telefonu da je automatski ubacuje.

#10 Ne otvarajte nepoznate i spam mejlove

Jedan od najlakših načina da hakeri dođu do podataka na vašem telefonu je da sami otvorite nepoželjnu poštu. Iako samo otvaranje nepoznate pošte nije toliko opasno, ipak može pružiti hakerima podatke o vašoj IP adresi ili geografskoj lokaciji. Najveća opasnost vreba ako otvorite mejl i kliknete na link koji se u njemu nalazi. U većini slučajeva, upravo se tu nalazi skriveni virus. Zato vodite računa o elektronskoj pošti koju dobijate i ne otvarajte nepoznate mejlove.

Mere predostrožnosti u zaštiti vašeg pametnog telefona od hakerskog napada su danas i više nego neophodne. Ukoliko pratite savete koje smo naveli u ovom tekstu možemo reći da je će vaš telefon gotovo potpuno biti bezbedan od virusa i hakerskih napada. Ovo su jednostavne stvari koje lako i za kratko vreme možete uraditi. Zato ne budite lenji i preduzmite korake koji će maksimalno zaštitit vaš telefon i podatke koje čuvate u njemu.

Izvor: S.Stanković