DEČAK (13) PUCAO NA ĐAKE : Ubijen čuvar škole, ranjeno nekoliko učenika!

704

U pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja.

Izvor: vojvodinauzivo.rs
Ubijeni su A. B., B. A., S. N., njihova tela su zatečena u holu škole, i radnik obezbeđenja D. V.
U učionici u prizemlju, odeljenja VII/2, čiji je učenik osumnjičeni ubijeni su A. D., K. M., M. A., E. K. i A. Č.
U Urgentni Centar iz OŠ ”Vladislav Ribnikar” dovezeno je četvoro: B. A., starosti 13 do 14 godina, K. H, starosti 13 do 14 godina, T. S., nastavnica istorije (1970), još jeno N N muško dete starosti oko 13 godina.
U Tiršovoj je troje povređene dece. To su V. M. (2010), J. D. (2010) i N N devojčica.
Kako navode iz Kliničkog centra Srbije, nešto posle 9 sati stigla su četiri pacijenta, i nastavnica rođena 1970. godine.
“Radi se o povređivanju upucavanjem. Jedan učenik je došao u teškom stanju, primljen na odeljenje reanimacije, radi se o teškim prostrelnim povredama grudnog koša i vrata. Jedna učenica je zadobila rane obe ruke i stomaka. Što se tiče nastavnice, ona ima rane na stomaku i obema šakama. Svi su u operacionim salama. Jedna učenica koja je operisana se nalazi u stabilnom stanju”, navode za RTS iz Urgentnog centra.
Kako se dodaje, po prijemu su odmah svi pregledan, slikani su rentgeni i odrađeni su skeneri.
“Dobili smo informaciju iz Tiršove da je jedna učenica zadobila prostrelnu ranu glave i da je operisana”, dodaje doktor.
Zbrinute su i tri osobe, dva učenika i nastavnice.
Kako je Savić precizirao u izjavi za Tanjug, ukoliko osumnjičeni ima više od 14 godina tretira se kao mlađi maloletnik i njemu se, kao najteža kazna može se izreći posebna mera, a ako se utvrdi da ima prihički poremećaj može mu se izreći mera lečenja u posebnoj ustanovi.
Zakon o maloletnicima, takođe, predviđa da starijem maloletniku može da se izrekne najstroža kazna od pet godina.
Savić naglašava da je u Srbiji starosna granica za krivičnu odgovornost 14 godina, dok je u nekim državama ta granica 12, ili 10 godina, kao u Engleskoj.
U sklopu Poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, navodi Savić, pomenuto je da u Srbiji treba spustiti tu starosnu granicu, ali do toga nije došlo.
“U nekim državama i roditelji u ovakvim slučajevima mogu da odgovaraju za krivično delo ubistvo, dok kod nas to zakon ne predviđa”, istakao je Savić.
Izvor: vojvodinauzivo.rs (Tanjug)