Somborski književni festival

139

Somborski književni festival pokrenut je 2016. godine i odvija se u organizaciji Gradske biblioteke Karlo Bijelicki, a uz podršku Grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Izvor: Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki" Sombor

U dva festivalska dana somborskoj publici biće predstavljeni savremeni tokovi domaće književnosti, dometi pisane reči, njen odnos prema svetu, stvarnosti, društvu i okruženju. Namera Festivala je predstavljanje aktuelne književne produkcije te su gosti relevantna imena iz domena poezije, proze, izdavaštva i kritike – Ognjenka Lakićević, Bojan Babić, Ana Marija Grbić i Dejan Aleksić – prepoznata od strane čitalaca, kritike i žirija najznačajnijih književnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Uz ovaj primarni aspekt Festivala,  osmi put održan je i konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina koji nudi rešenje za tzv. problem druge knjige mladih pisaca. Na konkurs je pristiglo dvadeset i šest rukopisa, a žiri u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić izdvojio je pesnički rukopis Baštenski kreveti Tijana Savatić.

Somborski  književni festival biće održan 12. i 13. maja 2023. godine, u dvorištu Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u ulici Kralja Petra I broj 11, u slučaju lošeg vremena program će biti održan u Legatu Miroslava Josića Višnjića.

Petak, 12. maj
18:00 časova: svečano otvaranje Festivala i dodela nagrade na Konkursu za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina Tijani Savatić
18:15 časova: razgovor i čitanje: Ognjenka Lakićević i Bojan Babić (razgovor vodi Dragan Babić)

Subota, 13. maj
18:00 časova: razgovor i čitanje: Ana Marija Grbić i Dejan Aleksić (razgovor vodi Tamara Babić)

Izvor:  Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ Sombor