Otvorena izložba „Svetonikolajevski hram u sto pedeset godina“ u Sivcu

176

Tematska izložba pod nazivom „Svetonikolajevski hram u sto pedeset godina“ otvorena je u holu osnovne škole „20.oktobar“ u Sivcu.

Izložbu je otvorio Visokoprečasni protoprezviter i Arhijerejski namesnik somborski, Savo Nikolić. Nakon pozdravnih reči, protonamesnik Danijel Kobiljski uručio je prigodne poklone svima onima koji su zaslužni za održavanje jedne ovakve izložbe, i to: Arhijerejskom namesniku Nikoliću, direktoru osnovne škole „20.oktobar“, Ferencu Lendaku, vlasniku firme „Atelje Plus“ iz Kule, Zoranu Sekerušu i hroničaru naseljenog mesta Sivac, Zoranu Peruničiću. Građani imaju priliku da vide fotografije i dokumenta iz istorije hrama, kao i fotografije bitnih istorijskih poseta hramu i relikvija koje su u njemu. Protonamesnik Danijel Kobiljski istakao je veliku vezu između crkve i škole, s obzirom da su prve škole upravo nastajale na inicijativu crkve:

„Ono što je zanimljivo kroz istoriju jeste to da je crkva inicirala škole i prva škola koja je bila u Sivcu bila je otpor prema asimilaciji, odnosno prema pokušaju unijaćenja i prelaska naroda u, tada većinsku, katoličku veru. Crkva je osnivala škole u kojima su učitelji bili đakoni, daskali ili sveštenici koji nisu imali parohiju i, kao takva, bila je svojevrsni stožer vere i tradicije. Takođe, ova škola u kojoj smo danas podignuta je na mestu koje je prota Milan Rajić ostavio i osvetio sa ostalim sivačkim parosima, tako da postoji veza i saradnja između crkve i škole, a svakako znamo da ne može biti istinske prosvete bez vere i očuvanja tradicije. Takođe, ne može biti ni samo vera, a da školstva nema. Naš hram od 1989.godine ima jednu posebnu relikviju, a to je omofor svetog Vasilija Ostroškog, koji je blaženopočivši episkop šumadijski Sava Vuković, tadašnji administrator eparhije Bačke, doneo u ovaj sveti hram kao blagoslov Sivčanima, pošto ima dosta ljudi u Sivcu koji su naseljeni iz Crne Gore, tako da mi svetog Vasilija proslavljamo maltene kao hramovnu slavu, moleći se Bogu i svakoga petka služeći akatist njemu i da sačuva od svih iskušenja i da podari blagoslov za napredak. Pre ove izložbe imali smo još jednu gde su naša deca uzela učešće i uvek ih uključujemo kroz razne manifestacije kako bi očuvali svest o tome šta je ispravno, šta je tradicionalno i šta treba da se sačuva, kao što su to činili naši preci.“

U dugogodišnjoj istoriji hrama do danas je službovao pedeset i jedan sveštenik, a prvi poznati paroh zvao se Živan Sevkić. Značajni sveštenici iz Sivca bili su prota Dimitrije Rajić, učesnik Majske skupštine u Sremskim Karlovcima 1848. godine i Blagoveštenskog sabora, kao i prota starobečejski, Milan Kostić, prvi rektor Cetinjske bogoslovije. Sveštenici Svetonikolajevskog hrama imali su veliki uticaj na srpsku nacionalnu kulturu i prosvetu u Sivcu. Svojom ulogom i doprinosima snažili su veru i radili su na prosvećivanju naroda.