Održan 4. memorijalni turnir „Milan Sredanović“ u Kuli

338

Na stadionu u Kuli održan je četvrti po redu memorijalni turnir u fudbalu za mlađe kategorije „Milan Sredanović“. Turnir je okupio mališane iz čitave Srbije, a ovo izdanje će ostati upamćeno iz dva razloga: prvo odličje „Hajduka“ ikada na turniru i suverena dominacija novosadske „Vojvodine“ i titula u sve četiri kategorije. Na turniru su učestvovala deca rođena 2011, 2012, 2013 i 2014 godine, a bilans onih najboljih je sledeći: u generaciji 2011, treći je „Hajduk 1912“, druga „Akademija fudbala Sombor“, dok je prvo mesto, kao što je i napomenuto, pripalo „Vojvodini“.

Najbolji igrač u ovoj generaciji je Jovan Stanojčić iz „Vojvodine“, a najbolji golman Pavle Šušulić iz „Hajduka“. U generaciji 2012 drugo mesto pripalo je „Tekstilcu“ iz Odžaka, dok su treći fudbaleri beogradskog „Rada“. Najbolji igrač je Marko Kotarlić iz „Vojvodine“, dok je najbolji golman Damjan Sokolović iz „Tekstilca“. U generaciji 2013 drugo mesto osvojila je „Akademija fudbala Sombor“, a treći su fudbaleri „Rada“. Najbolji igrač je Novak Jockov iz „Vojvodine“, dok je titula najboljeg golmana pripala Heleni Gertner iz „Akademije fudbala Sombor“. I u najmlađem godištu „Vojvodina“ je osvojila prvo mesto, druga je „Inđija“, dok je treći „Derbi“ iz Novog Sada. Najbolji igrač u generaciji 2014 je Aleksej Čermak iz „Vojvodine“, dok je najbolji golman Viktor Bogovac iz „Inđije“. Turnir su organizovali fudbalski klub „Hajduk 1912“, Opština Kula, Sportski centar opštine Kula i Sportski savez Srbije uz podršku mnogobrojnih sponzora. Željko Ačanski, direktor „Hajduka“ i trener mlađih kategorija, rekao je da turnir iz godine u godinu raste i da je sada,sasvim sigurno, u vrhu kada su u pitanju organizacija i broj učesnika:

„Kao i svake godine, turnir je masovan i odazvalo se preko 60 ekipa, tačnije 64, što je i naš neki cilj. Došle su nam ekipe iz Beograda i cele Srbije, a nastupale su generacije rođene 2011, 2012, 2013 i 2014. Turnir je svake godine sve bolji i bolji i mislim da smo trenutno u samom vrhu turnira u Srbiji što se tiče uslova i same organizacije“.

Na turniru je učestvovala i ekipa „Dunava“ iz Bačke Palanke, a na njihovoj klupi dobro poznato lice svim ljubiteljima fudbala u opštini Kula. Željko Karanović, dugogodišnji kapiten „Hajduka“ i predvodnik evropske generacije „belih“, istakao je da je najlepše dane svoje karijere proveo u Kuli i da ima to zadovoljstvo da neke nove klince dovede na turnir u mesto koje mu je pri srcu:

„Davno je bilo, prošlo je sigurno više od 30 godina i jedan veliki deo svoje karijere sam proveo u Kuli. Svake godine iz Bačke Palanke dovodimo ekipe mladih momaka za koje se nadamo da će stasati u dobre fudbalere, a možda neko od njih bude i reprezentativac ili učesnik Lige šampiona, ko zna. Došli smo sa generacijama 2011 i 2014 i našim dolascima želimo da pomognemoorganizaciju ovog turnira i da podržimo ove momke koji se trude oko organizacije i samog kluba“.

Novosadska „Vojvodina“ pokazala je prvoklasnu igru i ovaj sportski kolektiv može u budućnosti da računa na svoju decu. Trener jedne od šampionskih generacija novosadske „stare dame“, Bojan Kremenović, pohvalno se izrazio, kako o igri svoje ekipe, tako i o samoj organizaciji turnira:

„U Kuli je teren sjajan, tu sam bio i kao igrač i deca su ovde mogla samo da uživaju. Kada je o našoj ekipi reč, generacija 2012 jako lepo radi, a ovde je nastupila A ekipa te generacije i ostvarila je zapažen uspeh, kao i moja generacija 2011. Što se mojih dečaka tiče, ovo je trenutno B ekipa koja se razvija na fudbalu 8+1, ali su me veoma prijatno iznenadili sa igrom, zalaganjem i timski smo osvojili ovaj trofej. Što se ostalih ekipa tiče, veoma su korektne i u globalu nosimo jedan lep utisak iz Kule i sigurno je da ćemo doći i sledeće godine“.

Svoje utiske o ovom turniru podelio je i Žarko Popović, istaknuti sportski radnik i fudbalski sudija sa prvoligaškim stažom, koji je rekao da je ovaj turnir svetla sportska tačka ove sredine i da je ubeđen da će naredno, peto izdanje biti još masovnije, sa preko 700 malih fudbalera:

„Ovaj turnir je nešto veličanstveno i svaki novi turnir je bolji i masovniji od prethodnog. Sve je više igrača i publike i upravo je to pravi dokaz da organizatori rade pravu stvar. Lično očekujem da peto izdanje ovog turnira bude još bolje i masovnije i da se dostigne cifra od 700 igrača, mladih fudbalera koji su budućnost našeg fudbala“.