Reakcija škole povodom nasilja nad devojčicom u Vrbasu

157

VRBAS – Pravu medijsku lavinu izazvao je tvit vezan za devojčicu iz Vrbasa sa kojom navodno niko ne želi da ide na maturu, jer je Romkinja.

Izvor:; vojvodinauzivo.rs
Povodom ovog incidenta oglasila se i škola, iznoseći svoju verziju priče i činjenice vezane za ovaj događaj:

“Pravljenjem lažnih uzbuna, koristeći i zloupotrebljavajući jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Srbije, skupina nemoćnih i frustriranih, sa idejom destabilizacije vlastite države, nastavlja udare i na institucije.

Udarajući na ono najdragocenije i najosetljiviju kategoriju društva, isti pokušavaju da sistem obrazovanja, koji u opštini Vrbas funkcioniše bez mrlje, poljuljaju i o njemu nametnu sliku koja u javnosti izaziva bes, strah i revolt roditelja, ali i čitave zajednice.

Opština Vrbas je dosta pre tragičnih događaja u Srbiji formirala Koordinaciono telo za suzbijanje nasilja u školama i svoj posao obavlja odgovorno i pažljivo, u saradnji sa svim obrazovnim ustanovama na teritoriji naše opštine, pa tako i sa našom školom.

S tim u vezi, želimo hronološki da rasvetlimo događaj koji je pokrenuo medijsku i polemiku na društvenim mrežama, a koji je nesumnjivo plasiran sa nedovoljno argumenata.

Naime, nakon evidentiranog nerezonskog istupa nekoliko učenika 03.05.2023. godine, i postojanja osnovane sumnje da je dete od strane drugara vređano i omalovažavano, škola je obavestila majku devojčice i roditelje ostalih učesnika događaja.

Na sastanku održanom 04.05.2023. godine sa roditeljima, sastavljen je Zapisnik u kom je konstatovano postojanje neželjenog ponašanja. Majka devojčice, zadovoljna razvojem situacije i obavljenim razgovorom sa roditeljima učenika, kao i njihovom reakcijom, nije želela da se problem produbljuje, jer deca treba da nastave školovanje i druženje u istoj školi.

Istog dana, održan je i sastanak školskog Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Tim je doneo zaključak pojačanog vaspitnog rada i praćenja razvoja dalje situacije od strane odeljenskog strešine, a u saradnji sa zaposlenima u školi. Ako se slično ili isto ponovi, po prikupljenim informacijama i po potrebi će se preduzimati adekvatne, dalje mere.

Nakon novinskih natpisa, majka je pozvana u školu i izjavila da devojčica više nema sličnih problema, kao i da sa istim drugarima sada funkcioniše bez problema.

Zaključak škole je da se učenica druži sa svima iz odeljenja i da apsolutno nema tenzija. Majka i devojčica su izrazile želju da devojčici odeljenski starešina bude pratilac na maturi,
što je odeljenski starešina sa zadovoljstvom prihvatio.

Napominjemo da je problem primetio odeljenski starešina i odmah reagovao. Pre toga, niko od nadležnih u školi nije imao saznanja o bilo kakvim problemima, kako od strane učeniice, tako ni od strane roditelja.

Želimo da stavimo tačku na medijsku hajku na našu školu, koju u miru i slozi pohađaju naši učenici. Ne želimo zloupotrebu i političku demagogiju tamo gde je ne sme biti, a to su naše
škole.”