Proslavljena hramovna slava i jubilej od 150 godina od osvećenja hrama u Sivcu

147

Na praznik Prenosa moštiju svetog Nikolaja, u ponedeljak, 22. maja 2023. godine, svečano su proslavljeni hramovna slava i jubilej od sto pedeset godina od osvećenja Svetonikolajevskog hrama u Sivcu.

Večernje bogosluženje služio je Episkop mohački gospodin Damaskin, uz sasluženje protojereja-stavrofora Jovana Milanovića, rektora Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, i sveštenstva Eparhije bačke.

Vladika Damaskin se obratio prisutnima i preneo molitvene pozdrave i blagoslov Episkopa bačkog gospodina Irineja. Istakao je da mu je velika radost što je u ovom divnom hramu, koji, kako je rekao, svojom velelepnošću i svojom veličinom nadilazi mesto u kome je podignut, što svedoči o veri naših predaka i o tome koliko su voleli Boga i svoju svetu crkvu.

Gospodin Damaskin je uručio priznanja sledećim ustanovama i pojedincima: Domu kulture u Sivcu, Javnom komunalnom preduzeću „Radnikˮ iz Sivca, preduzeću „Crvenka netˮ iz Crvenke, Veri Lazarević iz Sivca, Kamenku Popariću iz Sivca, Gojku Vlaškom iz Sombora, Zoranu O. Peruničiću iz Sivca, Vesni Bašić iz Novog Sada, Zoranu Peruničiću iz Sivca, Bjeli Vuksanović iz Sivca, Radmili Delić iz Sivca, Jeleni Pejin iz Sivca,Milanu Krstonošiću iz Sivca, Radetu Božoviću iz Sivca, protojereju Savi Nikoliću i protonamesniku Danijelu Kobiljskom.Arhijerejske zahvalnice dodeljene su i Osnovnoj školi „20. oktobarˮ u Sivcu, Lovačkom udruženju u Sivcu, Radovanu Miljanskom iz Sivca, Aleksandru Miloviću iz Sivca i Čedomiru Žižiću iz Sivca.

Večernjem bogosluženju u Svetonikolajevskom hramu u Sivcu prisustvovali su i Damjan Miljanić, predsednik Opštine Kula, Tatjana Mrdak, predsednik Saveta mesne zajednice Sivac, Ferenc Lendek, direktor Osnovne škole „20. oktobarˮ, Željko Madžarev, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Radnikˮ iz Sivca, Vera Krsmanović Golubović, direktor Doma kulture u Sivcu, časnici Crkvenoopštinskog upravnog odbora i mnogobrojni verni narod.

Za novog hramovnog kuma odabran je Aleksandar Grujić, koji je rekao da je to ogromna radost za njega i njegovu porodicu:

,,Član sam crkvenog odbora sivačke crkve i ove godine mi je čast što naša crkva slavi 150 od osvećenja hrama. Videli ste i sami kolika je to svečanost, došao je vladika i ogromna je radost svih nas, pre svega mene, moje porodice i blagoslov je za celo naše mesto i sav narod koji živi u njemu“.

Sekretar Mesne zajednice Sivac, Milenko Rajić, istakao je da mu je drago što je večenjoj liturgijiprisustvovao veliki broj Sivčana:

,,Ovo je veliki jubilej našeg pravoslavnog hrama. Posebno mi je drago što se veliki broj Sivčana odazvao da danas dođe na večernju liturgiju i da u slozi i miru provedemo današnji dan“.