Igor Mirović obišao završne radove na putu Stapar-Sivac

244

Predsednik Pokrajinske Vlade, Igor Mirović, obišao je radove na lokalnom putu od regionalnog značaja Stapar-Sivac. Mirovića su dočekali predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, sa saradnicima.

Pored Mirovića, radove su obišli i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Softić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, Miloš Maletić. Značaj ovog puta ogleda se u tome što će, osim olakšane prohodnosti ratarima i poljoprivrednim proizvođačima, doneti i neophodnu povezanost svim mestima u Zapadnobačkom okrugu. Govoreći o putu Stapar-Sivac, predsednik Pokrajinske Vlade, Igor Mirović, istakao je da on nosi sa sobom ogromnu važnost, pre svega jer će on doprineti bržem priključenju na saobraćajnicu Sombor- Kikinda, poznatu i pod nazivom „Osmeh Vojvodine“:

,,Radovi se izvode prema dinamici koja je planirana, sa ciljem da do kraja jeseni završimo ovaj put koji smo započeli pre tri godine i planski ga radili po fazama da bismo imali izvestan završetak do kraja jeseni. Predsednik opštine Kula i gradonačelnik Sombora govorili su o značaju ovog puta, dužine gotovo 16 km, koji će puno značiti za Apatin i za brojna sela, od Stapara do Sivca, i inače u zoni Zapadnobačkog okruga, jer će lakše dolaziti do budućeg brze saobraćajnice koja će ići od Sombora, odnosno od granice sa Hrvatskom ići sve do Kikinde i povezivati veliki broj opština na severu naše zemlje. Nastavljamo sa aktivnostima i nakon rebalansa ćemo u Kuli, pretpostavljam, započeti izgradnju jednog muzeja, odnosno kulturnog centra, biblioteke, koja će biti novo mesto okupljanja građana Kula, kulturnih stvaraoca, omladine i značiće puno za kulsku opštinu“.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, zahvalio se predsedniku Pokrajinske Vlade što je došao da se upozna sa dinamikom radova i istakao je da je ovo najveća investicija ikada koja se radi u opštini Kula:

,,Najveća investicija ikada koja se radi na teritoriji opštine Kula privodi se kraju. Ne samo što je najznačajnija po iznosu sredstava i kilometara koji su urađeni, nego i po činjenici da će poljoprivrednici koji obrađuju negde oko 4.000 hektara koji gravitiraju ka ovom putu dobiti mnogo bolju komunikaciju. S druge strane, naseljena mesta smanjiće svoje putovanje, pre svega Stapar, Prigrevica, Apatin i ceo jedan pojas koji tu gravitira za 10 i više kilometara. Sivac i Stapar drastično će smanjiti putovanje, ali i sva okolna mesta, što će biti značajno ne samo za opštinu Kula, nego i grad Sombor, ali i opštinu Apatin. Kapitalni objekat je na teritoriji opštine Kula, ali mogu reći i kapitalni objekat praktično u Bačkoj. Sa izgradnjom obilaznice, Sivac, jedno bitno naseljeno mesto u našoj opštini, postaje raskrsnica puteva“.

Gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, naglasio je da ova saobraćajnica ima ogroman značaj, kako za Grad Sombor, tako i za sva mesta u okrugu, te da, bez sumnje, očekuje bolju povezanost između naselja na teritoriji Zapadnobačkog okruga:

,,Tri veoma bitne investicije će se, jedna započeti, a dve završiti u ovoj godini. Lokalni put od regionalnoj značaja, na teritoriji grada Sombora, katastarska opština Stapar, radi se treća završna faza. Upored sa završnim radovima, izvršavaju se arheološka istraživanja u dužini od 2,9 km. Radovi su započeli u martu i očekujemo završetak do kraja septembra. Ovo je veoma bitna saobraćajnica koja će povezati Stapar i Sivac, povezaće grad Sombor i opštinu Kula, biće značajna i za pojedina sela i opštine Odžaci, ali i opštinu Apatin. Pružiće bolju povezanost, brži transport ljudi, usluga i robe i pre svega bezbednost svih učesnika u saobraćaju“.