Grupa za obrazovanje: Otvorena nova učionica budućnosti u Ruskom Krsturu

178

Grupa za obrazovanje otvorila je danas novu Mejkers lab učionicu budućnosti u školi "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu.

Izvor: rtv.rs

Prema rečima direktorke ove škole Natali Budinski, ova ustanova sa domom učenika je od izuzetnog značaja za Vojvodinu, a danas uz proslavu 270 godina duge tradicije postojanja, otvara i centar u kome će đaci i nastavnici pretvarati teoriju u praksu i istraživati zanimanja budućnosti.

„Mejkers lab je obrazovni koncept gde se prostor uređuje tako da bude podsticajan za kreativne i inovativne aktivnosti učenika, prvenstveno za prirodne predmete i matematiku, ali takođe i za neke nove veštine 21. veka kao što je na primer preduzetništvo, medijska pismenost i sve ono što ovo vreme nosi, a nije u okviru klasičnih školskih predmeta“, rekla je Budinski.

Rukovodilac Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke Danijela Vučićević istakla je da ovaj centar skoro čitavu deceniju sarađuje sa školom „Petro Kuzmjak“ i da su za to vreme zajednički razvijali STEAM programe za čitavu Srbiju.

„Ovim smo omogućili da sve te aktivnosti dođu pod jednu kapu, da napravimo jednu učionicu koja će omogućiti razvoj prototipova, umrežavanje, dolazak lokalne zajednice pojedinaca koji će na kraju zaista moći nešto da realizuju od ideje do gotovog prototipa“, izjavila je Vučićević.

Kako je naveo direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije Miloš Đuričanin, učionica u Ruskom Krsturu dobila je opremu poput Lego robota, Arduino setova i 3D štampača.

„Ovo kreira jednu mrežu i povezuje škole na jedan novi način i omogućava da se neke prakse iz škola, neka znanja i aktivnosti koje dobro funkcionišu i rade sa decom da se jednostavno dele, da se šire i da se kreira jedna zajednica nastavnika. Svaki prostor je specifičan shodno potrebama škole i zaista se trudimo da podržimo ono što u skoli već postoji i da ih podržimo da kreiraju nešto novo“, rekao je Đuričanin.

Kao važna tema istaknuto je i preko potrebno udruživanje svih delova društva kako bi se podržalo obrazovanje dece u celoj zemlji, naročito privrede.

Učionica budućnosti u Ruskom Krsturu je prvi Mejkers lab od 11 planiranih za ovu godinu, navodi se u saopštenju Grupe za obrazovanje.

 

Izvor: rtv.rs