Održan 28. Kongres BISKAP u „Staroj Kudeljari“

470

Podizanjem zastave i intoniranjem himne društva „Bucin bećarac“ svečano je otvoren 28. Kongres društva BISKAP- Bivši i sadašnji konzumenti alkoholnih pića.

Okupljene je pozdravio predsednik ovog boemsko-satiričnog društva, Mirko Marić, a dobrodošlicu je poželeo domaćin skupa, vlasnik „Stare Kudeljare“, Veselin Paskaš. Nakon pozdravnih reči, podnet je izveštaj sa prve i druge duševne konferencije, koje su održane između dva kongresa. Sava Živkov, učesnik svih 28 kongresa, sa pijetetom je govorio o vinu, kao i o svima onima koji su se preselili u nebesku kafanu. Gensek BISKAP-a, Mirko Hraniček je, u okviru svog izlaganja pod nazivom „Mi stojimo postojano“, pročitao nekoliko pesama na temu ljubavi prema čašici i boemskom načinu života. Kongres je imao i svoj svečani deo, tokom kojeg su dodeljena priznanja, i to: Mitru Mitroviću iz Šida, doktoru Milojku Vlaškom iz Sombora, Momčilu Preleviću iz Zmajeva i Vinku Logarušiću iz Slatine, mesta u Hrvatskoj. Takođe, BISKAP je dobio novog člana, pošto je zakletvu položio Janoš Jagica. Izbor novog rukovodstva bila je puka formalnost, pošto su na funkcije izabrani dosadašnji predsednik i gensek. Govoreći o ovakvim okupljanjima, predsednik ovog nesvakidašnjeg društva, Mirko Marić, istakao je da je poenta ovakvih okupljanja drugarstvo i pozitivna energija, posebno u današnjem, nimalo jednostavnom, vremenu u kom živimo:

„Meni lično je uživanje u vinu i alkoholu inspiracija. Kao što sam ovde rekao, imam vinograd koji je za mene dom kulture. Piješ dok možeš, možeš dok živiš, a živiš dok piješ, tako da čemu tuga i bol, kad postoji alkohol. Pravi prijatelj je onaj koji je stečen u kafani, a virtuelna prijateljstva, iako ih ne potcenjujem, nisu ni blizu ovakvim prijateljstvima koja su pravo bogatstvo. Kada se nađemo za istim stolom, kada smo čiste savesti i slobodnog uma, baš tada donosimo prave odluke u službi prijateljstva“.