U Crvenki održana 59. Zonska smotra muzičko – folklornog stvaralaštva

319

U subotu, 3. juna, u sali Doma kulture u Crvenki, održana je 59. Zonska smotra muzičko – folklornog stvaralaštva. Na smotri su učestvovali solisti, pevačke i igračke grupe iz Kule, Ruskog Krstura, Crvenke, Sivca i Vrbasa.

Damir Šipovac, diplomirani etnolog iz Bačke Topole, istakao je da su imali priliku da vide kvalitetne grupe, ali i da će iskoristiti priliku da rukovodiocima grupa skrenu pažnju na ono što bi moglo da se popravi do finala:

,,Ovo je bila smotra za konkurenciju za Festival muzičkih društava Vojvodine, koji će biti održan u oktobru u Rumi i za Festival folklornih tradicija Vojvodine, koji će biti održan krajem septembra u Vrbasu. Imali smo priliku da vidimo kvalitetne grupe što se tiče izvornog narodnog stvaralaštva, gde su se predstavile većinom pevačke grupe, imali smo i jednu igračku grupu i za Festival muzičkih društava Vojvodine smo videli jedan, popularno nazvani, blok program. Mi ćemo obaviti stručne razgovore sa rukovodiocima grupa, da im ukažemo na to što smo videli, da li tu još ima nekih mogućnosti da se nešto popravi do finala, tako da vam mogu reći da su se grupe koje konkurišu za Festival folklornih tradicija Vojvodine lepo pripremile. Ima malih odstupanja u odevanju, ali na to ćemo im sada skrenuti pažnju“.

On je imao i jednu zamerku na koju je naročito želeo da skrene pažnju, smatrajući da folklor ne treba da poprima notu modernosti:

,,Večeras smo imali priliku da vidimo npr. mušku i žensku grupu iz Ruskog Krstura, gde su žene izašle u narodnim nošnjama koja je stara i po sto godina i jako je lepo nose, što je za svaku pohvalu, a za njima su izašli muškarci gde smo videli sada moderne uske pantalone. Vidi se koliko su muškarci brže odbacili narodno odelo i prihvatili modu i biće im skrenuta pažnja da to poprave“.

Organizatori i domaćini smotre su Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, Kulturno – prosvetna zajednica opštine Kula, Dom kulture Crvenka i OŠ ,,Vuk Karadžić“ iz Crvenke, dok je pokrovitelj smotre Opština Kula.