U opštini Kula obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

123

Svetski dan životne sredine u celom svetu obeležava se 5. juna, kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja sredine u kojoj živimo. I ove godine, deca iz Predškolske ustanove ,,Bambi'', uz pomoć svojih vaspitača, ukazala su na značaj reciklaže, pa su se tako zabavljali, crtali i lepili, dokazujući da i otpad može biti koristan.

Decu je obišao predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji ih je pozdravio, porazgovarao sa njima i zainteresovao se da vidi šta i na koji način prave i kakve su njihove današnje aktivnosti.

Direktorka Predškolske ustanove ,,Bambi“, Snežana Bulatović, istakla je da je važnost očuvanja životne sredine utkana u svakodnevne aktivnosti dece u vrtiću:

,,U Predškolskoj ustanovi ,,Bambi“ ovaj dan se obeležava dvadesetak godina, na različite načine, ali uvek sa istim ciljem – da se podigne svest lokalne zajednice o važnosti očuvanja životne sredine jer mi to u vrtiću učimo od jaslica, pa sve dok ne izađu iz istog. Teme koje se tiču zaštite životne sredine i pre svega važnosti ličnog doprinosa u toj zaštiti su nešto što je utkano u svakodnevne aktivnosti u vrtiću, tako da koristimo svaku priliku, a posebno ovaj dan, da u celoj opštini, u saradnji sa svim akterima koji brinu o lokalnoj zajednici, ovde u Kuli je to JKP ,,Komunalac“, i naravno uz podršku lokalne samouprave, izađemo u javnost i da radimo na podizanju svesti o tome“.

Ona je istakla da i sva ostala deca u vrtićima u našoj opštini danas takođe obeležavaju ovaj dan, pa se tako neki od njih bave reciklažom i čišćenjem dvorišta, dok se deca u Sivcu druže se sa pčelarima:

,,Tema aktivnosti u parku u Kuli je reciklaža i deca će da pokažu prolaznicima kako od svega onoga što je otpad možemo da napravimo nešto što može da bude korisno. Deca će pozvatiprolaznike da nam se priključe i deliće to što nastane kao produkt. Recimo, u Sivcu će deca da se druže sa pčelarima i da istaknu značaj pčela za očuvanje životne sredine. U Crvenki i Ruskom Krsturu će deca sa JKP preduzećem isto tako da se bave pitanjima reciklaže i doprinosa lokalne zajednice tome i praviće se kompost. U Kruščiću će deca, zajedno sa roditeljima, da urede dvorište, u Liparu isto to zajedno sa školom, tako da danas u svim naseljenim mestima opštine, gde imamo vrtiće, pokušavamo da doprinesemo da svest o očuvanju životne sredine bude na nekom višem nivou“.

Direktor JKP ,,Komunalac“, Marko Pešić, istakao je da je veoma važno da se deci i u praksi pokaže kako da očuvaju prirodu i svoj grad:

,,Ovo je druga uzastupna godina u kojoj ,,Komunalac“ sarađuje sa Predškolskom ustanovom ,,Bambi“ i organizujemo ovaj događaj. Ono što je jako bitno je da se od malih nogu deca uče kako da se ponašaju u prirodi, kako da očuvaju prirodu i naš grad. Javno komunalno preduzeće je, naravno, tu da im uvek, što edukativno, što u praksi, pokaže kako se to radi i da sačuvamo naš grad, da uvek ostane ovako lep i čist“.