U Sivcu održana 16. nacionalna izložba pasa svih rasa

297

U subotu, 3. juna, u organizaciji Kinološkog društva ,,Sivac'', na stadionu Fudbalskog kluba ,,Polet'', održana je 16. nacionalna izložba pasa svih rasa. Kao i prethodnih godina, interesovanje je bilo veliko, a na izložbi se predstavilo preko 300 izlagača iz zemlje i inostranstva, a najviše iz Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Izložbu je otvorio Sekretar mesne zajednice Sivac, Milenko Rajić, nakon čega je počeo takmičarski deo. Na više mesta na terenu bilo je grupisano po nekoliko rasa pasa, koje su vlasnici predvodili, sudije ocenjivale, a koje su meštani imali prilike da gledaju.

Dragan Rajić, potpredsednik Kinološkog društva Sivac i jedan od organizatora ove manifestacije, iskazao je zadovoljstvo jer svake godine imaju sve veći broj izlagača:

,,Ovo nam je 21. izložba koju organizujemo, ali 16. nacionalnog karaktera, a 5 je bilo internacionalnog karaktera. Svake godine imamo sve veći broj izlagača, taj broj se kreće oko 300“.

Na pitanje koji su kriterijumi koji odlučuju o tome koji psi će pobediti, rekao nam je da je to vrlo kompleksna oblast:

,,Sudije su iskusni internacionalci. Ocenjivanje pasa se vrši po standardima koji su propisani FCI međunarodnim pravilnikom, gde se svaka grupa polaže posebno, i na osnovu dobijanja dozvole iz Brisela, od strane FCI-ja i našeg matičnog Kinološkog saveza Srbije, vrši se licenciranje i sudije na osnovu primene tih kriterijuma, koji se tiču anatomije, zdravstvenog stanja psa, dresure, samog prikaza, vrše odabir od 1. do 3. mesta“.

U okviru izložbe održana je i druga po redu mini specijalka za rasu nemački ovčar. Kinološko društvo je obezbedilo veliki broj pehara, a sudije su bili kinolozi sa međunarodnim iskustvom – 5 ih je iz Srbije i jedan iz Hrvatske – on je sudio specijalku, a u pitanju je potpredsednik Evropske asocijacije nemačkih ovčara.

Potpredsednik Kinološkog društva Sivaczahvalio se svim sponzorima koji su doprineli organizaciji ovog događaja, Opštini Kula i Mesnoj zajednici Sivac.