IZGRADNJA „OSMEHA VOJVODINE“ POČINJE OVE GODINE

921

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, pre nekoliko dana obišao je radove na saobraćajnicama između Sombora i Apatina i tom prilikom najavio da će izgradnja „osmeha Vojvodine“ biti započeta u toku ove godine.

Izvor: nsuzivo.rs

Prilikom posete trenutnim radovima ministar Vesić je, između ostalog, najavio početak rekonstrukcije puta Kljajićevo – Telečka, za šta je izdvojeno oko 360 miliona dinara, kao i početak izgradnje „smajli“ saobraćajnice na deonici puta Bački Breg – Nakovo, koji je predviđen u toku 2023. godine.

Kompletan „smajli“ ili „osmeh Vojvodine“ obuhvata saobraćajnicu koja će spojiti granicu sa Mađarskom kod Bačkog Brega, Sombor i Vrbas, tu će se spojiti sa auto-putem E-75, dok će sa istočne strane auto-puta povezati Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikindu i granični prelaz sa Rumunijom kod Nakova.

Izvor: nsuzivo.rs

Planirani motoput sastojaće se od četiri trake široke 3,5 metra gde je najveća dozvoljena brzina 100 kilometara na čas. To znači da će put od svih gorepomenutih mesta ka Novom Sadu, i obrnuto, biti znatno ubrzan.

Od Novog Sada do Sombora moći ćete za oko sat vremena umesto dosadašnjih više od sat i po.

Put do Kikinde biće skraćen za oko dvadesetak minuta, pa će od Novog Sada ka Kikindi biti brže preko Srbobrana i nove saobraćajnice, nego preko Zrenjanina. Sada je za taj put potrebno više od 90 minuta.

Izvor: nsuzivo.rs

Sombor i Kikinda sada će biti udaljeni samo 90 minuta vožnje novom saobraćajnicom, dok je do sada najbrži put bio preko Bačke Topole i Sente, za šta je trebalo izdvojiti više od dva sata.

Granični prelazi Bački breg (Mađarska) i Nakovo (Rumunija) biće udaljeni manje od dva sata vožnjom, dok su trenutno udaljeni 3 časa vožnje.

Izvor: nsuzivo.rs

 

Na deonici za koju se planira prostor dug 164 kilometra biće izgrađeno 11 petlji, 12 površinskih raskrsnica i 152 mosta, nadvožnjaka i podvožnjaka.

Izgradnja ove deonice trebalo bi da traje dve do tri godine, a koštala bi oko 430 miliona evra.

Izvor: nsuzivo.rs

Izvor: nsuzivo.rs