Predloženim rebalansom budžet APV uvećan za 8,1 milijardu dinara, očekuje nas novi zamajac u investicionom ciklusu

80

Pokrajinska vlada utvrdila je juče predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakavši da će preko 90 odsto planiranih sredstava biti usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran ovim rebalansom biti veći za 90 odsto u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je.

Predsednik je naveo da je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 odsto tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 odsto od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.