U Ruskom Krsturu održan festival rusinskekulture ,,Crvena ruža“

348

Još jedan festivalski vikend u opštini Kula.Ovaj je obeležio 62. po redu festival rusinskekulture ,,Crvena ruža'', koji se održava u RuskomKrsturu, a koji je počeo manifestacijom ,,Crvenipupoljak'' u dvorištu škole ,,Petro Kuzmjak''.

Festival su otvorili posebna savetnicapredsednice Vlade i ministarke za kulturu sazaduženjem za zaštitu i unapređivanje prava u kulturi nacionalnih manjina, Alma Rizmanović, predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i predsednik Nacionalnog saveta Rusina, JoakimRac. Oni su pohvalili tradiciju negovanja kulture, kao i samog festivala i naglasili su da to nijesamo festival Rusinske kulture već da je sama manifestacija, a samim tim i Ruski Krstur, centar koji posebno neguje kulturu takvimdešavanjima.
U prvom delu „Crvenog pupoljka“ izvedeno je desetnovih kompozicija za decu u pratnji dečijeg hora „Škorvančki“ koje je za festival pripremilamuzička rukovoditeljka Lidija Pašo, a aranžmaneza nove kompozicije je napisao Miroslav Pap. Žiri u sastavu Tanja Orsag, Anamarija Rehak i Natalija Zazuljak, dodelio je tri nagrade za kompoziciju i jednu nagradu za tekst. Nagradu za najbolji tekst je dobila Tanita Hodak za pesmu„Bracik“, a njena kompozicija za pesmu „Ješenьskibriґi“ je zaslužila treću nagradu. Drugu nagradu je žiri dodelio pesmi „Dzecinski pamяtki“ koju jekomponovao Dorijan Čizmar. Nagradu za najboljukompoziciju ovogodišnjeg Pupoljka, dobila jeVesna Međeši ѕa kompoziciju „Mamovapomocnїica“.
Usledio je program gde su najstariji i najmlađipevali stare kompozicije, takmičivši se za najbolje izvođenje. Žiri u sastavu Oksana Marjanac, Miroslav Malacko i Tanja Fejdidodelio je tri ravnopravne nagrade  mladimpevačima. Nagrađeni su Jovana Petrović, za interperaticiju pesme „A я taka čarna”, Hana Đuričković za izvođenje pesme „Čaйki, čaйki” i duet Marko Kološnjaji i Luka Fa za interpretaciju pesme „Šickim dobre”.
Prvo festivalsko veče nastavilo se takmičarskimdelom, gde se birala nabolja kompozicija u zabavnom duhu. Nagradu za najbolju kompozicijudobio je Oґnjen Zdravković za pesmu „Briґi velьki, briґi maliˮ koju je izvela Sanja Divljaković, a ona je  za istu pesmu dobila i nagradu za najboljuinterpretaciju, dok je nagrada za najbolji tekst dodeljena Dorianu Čizmar, za pesmu „Zlatni nociˮ. U prvom delu „Crvene ruže“ publici je bilo predstavljeno osam novih kompozicija u zabavnom duhu, u izvođenju mladih pevača iz Ruskog Krstura, Kucure i Novog Sada. Osim nagrađenih, na festivalu su nastupali i Ivana Čordaš, Klara Katrina, Kornelija Budinski, zatim AleksandarPlankoš, Miroslav Malacko i Sašo Paljenkaš, kao i Tanita Hodak. Pevače je pratio Festivalskiorkestar pod rukovodstvom Miroslava Papa, a u dve numere na klaviru ih je pratio MihajloRacpeti. Interpretacije pesama je ocenjivao žiriu sastavu Helenka Harviljčak, Mihal Barna i Jasmina Đuranjin. Kroz muzički program, publiku su vodili Andrej Oros i Adrijana Nađ Barna. Posle takmičarskog dela „Crvene ruže“ održano jeMuzičko veče „Julijan Ramač Čamo“ sa desetporodičnih dueta, nekadašnjih dobitnika nagrada ua najbolji glas festivala.  Druženje je nastavljenona prostoru pored sportske hale, a pesma se čula do sitnih sati.
Drugi dan festivala bio je rezervisan je za ,,Zvuke ravnice“, veče folklornih ansambala iz svih mesta gde žive pripadnici rusinske nacionalnezajednice. Nakon toga, nastupili su gosti festivala,  Rusinski pevački ansambl ,,Rusinija“ iz Slovačke.
Organizator festivala je Dom kulture Ruski Krstur, uz pokroviteljstvo Opštine Kula, Nacionalnog saveta Rusina, Ministarstva kultureRepublike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskimzajednicama.