Rojević prisustvovao obeležavanju 13. jula, dana ustanka i Dana državnosti Crne Gore u Vrbasu

377

Predsednik opštine Predrag Rojević prisustovao je proslavi 13. jula Dana državnosti Crne Gore koja se održalo u Centru za fizičku kulturu "Drago Jovović" u Vrbasu.

Izvor: [email protected]

Prethodno je povodom obeležavanja 13. jula dana ustanka u Drugom svetskom ratu, zajedno sa delegacijom SUBNOR-a položio vence na spomen bistu Save Kovačevića. Rojević je u svojim obraćanjima istakao da 13. jul baštini značajno istorijsko i civilizacijsko nasleđe za Crnu Goru, Crnogorce, ali i za celu Evropu.

On je istakao da se malo koji narod u Evropi sa tolikom predanošću, tolikim žarom, tolikom voljom, željom i snagom borio za najveće vrednosti čovečanstva, slobodu i pravdu, čojstvo i junaštvo.
– Uoči Berlinskog kongresa velike sile bile su impresionirane i začuđene snagom i odlučnošću jednog malog naroda da nepokoreno i slobodno živi i slobodno odlučuje o svojoj sudbini. A još su začuđeniji bili na početku Drugog svetskog rata kada je cela Evropa strahovala od Hitlerove i Musolinijeve armade, kada se taj mali, ali junački narod bez imalo straha digao i masovno suprotstavio fašističkoj ubilačkoj mašineriji. Po okončanju Drugog svetskog rata u kom su Srbija i Crna Gora dali ogroman doprinos slomu fašizma, veliki broj Crnogoraca svoj novi zavičaj, svoj novi život započeo je i ostvario na teritoriji opštine Vrbas – kazao je Rojević.

Rojević je istakao da je izuzetno značajno što su predsednici Aleksandar Vučić i Jakov Milatović razgovarali o uspostavljanju nove ere bratskih odnosa Srbije i Crne Gore.

– Opština Vrbas je zajednica u kojoj složno žive 23 nacije. Ceneći svoje nasleđe i svoju budućnost, mi čuvamo i unapređujemo briljantnu nisku vrbaske multikulturalnosti, koja se kroz međusobno uvažavanje i poštovanje dopunjava kroz vekove i objedinjuje i ujedinjuje u zajedničku želju jači, prosperitetniji, bogatiji, uređeniji i razvijeniji Vrbas – rekao je Rojević.

Izvor: [email protected] 

 

Izvor: [email protected]