Sombor: Proslavljena tradicionalna žetelačka svečanost

340

Predajom hleba od novog brašna gradonačelniku Sombora, Antoniu Ratkoviću, UG „Bunjevačko kolo“ i HKUD „Vladimir Nazor“ su obeležili tradicionalnu žetelačku svečanost „Dužionica“ i „Dužijanca“.

Izvor: vojvodinauzivo.rs

Predsednik „Bunjevačkog kola“ Dejan Parčetić i predsednik HKUD „Vladimir Nazor“ Mata Matarić, zajedno sa bandašima i bandašicama, te predstavnicima svog naroda, odeveni posebno za ovaj dan u narodnu nošnju, kako im nalaže tradicija, predali su blagoslovljena dva hleba gradonačelniku, Antoniu Ratkoviću, kao zahvalu Bogu za dobar završetak žetve, a prirodi za plodnost.

Zahvalivši se na hlebu, gradonačelnik Ratković je kazao da je „Dužionica“ jedna od najstarijih i najznačajnijih tradicija koja se neguje u našem gradu. Ona predstavlja simbol zajedništva, a Sombor je sredina u kojoj se ljudi međusobno poštuju, razumeju, uvažavaju, sredina u kojoj se ne ističe različitost, već neguje posebnost.

„Ponosan sam na sve nas Somborce, kada ovako zajednički u radosti i veselju proslavljamo ovako značajan žetveni običaj kojim, slaveći završetak žetve, ujedno slavimo i plodnost i njeno obnavljanje, kao simbol ciklične prirode života“, istakao je gradonačelnik.

Svečanosti su, uz gradonačelnika Antonia Ratkovića, ispred Grada Sombora, prisustvovale i zamenica gradonačelnika, Ljiljana Tica, te pomoćnica gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i turizma, Jovana Miljević. Posebna savetnica ministra kulture i potpredsednica Vlade Republike Srbije, Alma Rizvanović, zajedno sa Državnim sekretarom u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ninoslavom Jovanovićem, svojim prisustvom su ulepšali ovaj dan obeležavanja završetka ovogodišnje žetve.

Izvor: vojvodinauzivo.rs

Izvor: vojvodinauzivo.rs