VRBAS – Izložbe crteža Natalije Stamenković i Aleksandre Stojanović

125

Otvaranje izložbe crteža Natalije Stamenković i Aleksandre Stojanović, u utorak 1. avgusta 2023. godine u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa u 19 časova.

Izvor: Galerija Vrbas
Aleksandra Stojanović (1999, Surdulica) je diplomirala na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku Slikarstvo. Trenutno je na Master studijama u klasi prof. Bratislava Bašića. Natalija Stamenković  (1999, Niš). je završila Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku Slikarstvo. Trenutno je na Master studijama u klasi prof. Katarine Đorđević

„Kreativni identitet dve mlade umetnice, poetička različitost ili uspostavljanje mogućih relacija u likovnoj umetnosti i stvaralačkom procesu kojem su posvećene, njihova predanost i sazrevanje u istoj klasi na fakultetu, elementi su na osnovu kojih je moguće započeti iščitavanje radova koji čine ovu postavku. Evidentan je njihov dinamičan odnos prema crtežu i u istraživanju linije. On obeležava ne samo aktivnosti na studijama, već je osnov sada već prepoznatljivih autorskih tokova Aleksandre i Natalije.

Priroda i okruženje u aktuelnim radovima Natalije Stamenković zasnovani su na percepciji otvorenih vizura, širokih voda i karakterističnih fluidnih planova. Pejzaž koji je baziran na viđenoj ili imaginarnoj sceni, pažljivo je koncipiran. Tokovi koji meandriraju i koji kanalima završavaju u prostranstvu bez granica, otkrivaju statične vode okružene visokim travama. Svojom sceničnošću čitav pejzaž ispunjen je uznemirujućom atmosferom odsustva života. Nada da je duboko u vodi opstala klica života, ipak i dalje postoji. I upravo tako viđena i prikazana priroda, nedvosmisleno ukazuje na potrebu umetnice da se suočava sa vlastitim dilemama i da stalno promišlja. Ona je osnov njenih sveukupnih aktivnosti, često nesiguran prostor traganja sa neizvesnim ishodom. U isto vreme, poetika koja je pred nama otkriva autorku otvorenu za izazove, spremnu na nužnost stalnog kretanja i promena…“ (Slobodan Radojković)


Izvor: Galerija Vrbas