U UTORAK POČINjE NAPLATA PARKIRANjA U VRBASU Sat u žutoj zoni 50 dinara, u plavoj 35

1748

VRBAS: Od danas počinje naplata parkiranja u širem centru Vrbasa, a obavljanje delatnosti upravljanja parkiralištima na području vrbaške opštine povereno je JKP „Komunalac” Vrbas.

Iz te ustanove poručuju da je uređeno 954 parking mesta, podeljenih u žutu i plavu zonu. Žutoj zoni pripadaju parkiralište u Ulici Maršala Tita, od Gustava Krkleca do Ive Lole Ribara, zatim izdvojeno parkiralište kod zgrade Osnovnog suda, kao i parkiralište u Palih boraca (od Narodnog fronta do Trga Nikole Pašića). Što se tiče plave zone, tu pripadaju parkirališta u Ive Lole Ribara, od Save Kovačevića do Narodnog fronta, zatim Gustava Krkleca (od Save Kovačevića do Ulice JNA sa PS „Vrbas” i od JNA do Bačke ulice), kao i ona u Bloku Vasilja Koprivice i Bloku Save Kovačevića. Toj zoni pripada i parkiralište u Ulici Save Kovačevića (od Gustava Krkleca do Palih Boraca), parking mesta u Ulici JNA, izdvojeno parkiralište kod Doma zdravlja i parkiralište u Bačkoj ulici, od Gustava Krkleca do kanala.
Cena korišćenja javnih parkirališta u žutoj zoni biće 50 dinara za sat vremena, a u plavoj 35, s tim što će u plavoj zoni biti moguće i celodnevno parkiranje koje će koštati 120 dinara. Pretplatna karta za neograničeno korišćenje parkirališta u žutoj zoni za mesec dana koštaće 2.500 dinara, dok će u plavoj zoni biti 1.750 za mesec dana. Moguće je kupiti i pretplatnu kartu za neograničeno korišćenje parkirališta na godinu dana, a cena je za žutu zonu 25.000 dinara, a za plavu 17.500. Takođe, moguće je i rezervisati parking mesto, te za žutu zonu ta usluga košta 15.000 dinara za mesec dana, dok je za 12 meseci 150.000. Što se tiče plave zone, rezervacija mesta za mesec dana iznosi 11.000 dinara, a za godinu dana 110.000.

Iz JKP „Komunalac” Vrbas poručuju da, stanarima koji stanuju u okviru zona u kojima će se naplaćivati naknada za parkiranje vozila, to preduzeće izdaje na zahtev mesečnu ili godišnju kartu za parkiranje po povlašćenim cenama. Uz zahtev se prilažu fotokopije lične karte i saobraćajne dozvole, a podaci iz ta dva dokumenta moraju biti istovetni, i na adresi ulice u kojoj se traži parkiranje. Ukoliko je vlasnik auta podstanar, dužan je da od upravnika stambene zajednice dobije overenu izjavu da stanuje na toj adresi, ili priloži sklopljen ugovor sa stanodavcem kako bi mogao da zahteva pretplatnu kartu. Zahtev se prilaže u Šalter sali JKP „Komunalac” Vrbas, na adresi Save Kovačevića 87 svakog radnog dana od 7 do 14.30 sati. Pretplatna karta za stanare za mesec dana iznosi 120 dinara, a za godinu dana 1.200. Naknadu za parkiranje ne plaćaju vozači iz kategorije invalida. Posebna parking karta košta 800 dinara.

Uz naplatu parkiranja, uređen je i sistem uklanjanja nepropisno parkiranih vozila, te su kontrolori preduzeća dužni da obaveste inspekciju. Naknada za uklanjanje vozila, iznosi 12.500 dinara, a naknada za pokušaj uklanjanja vozila po nalogu biće 2.500.

Načini plaćanja
Dnevna parking karta može da se plati slanjem SMS poruke na broj telefona 8301 za sat vremena parkiranja u žutoj zoni, zatim na broj 8302 za sat u plavoj zoni, odnosno za dnevnu kartu u plavoj zoni šalje se SMS na broj 8303. Jedan od načina plaćanja je i kupovina dnevne parking karte u trafici „Mini market ZG“ na Autobuskoj stanici u Vrbasu. Kupac parking karte dužan je da istu stavi na vidno mesto na šoferšajbni, ističu iz preduzeća „Komunalac”.