Tanasković: Eutanazirano 19.740 zaraženih svinja, krenula kontrola pečenjara

70

Ministarka poljoprivrede Jelene Tanasković izjavila je da je u Srbiji do sada eutanazirano 19.740 svinja zaraženih afričkom kugom.

Izvor: agrofin.rs

„To je zabrinjavajući broj, ali treba se podsetiti da je 2021. samo na jednoj farmi eutanizrano 21.000 zaraženih svinja, pa se sigurno još šta može preduzeti i uraditi“, kazala je ministarka za Tanjugu posle prvog sastanka Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS).

Tanaskovićeva je naglasila da će država vlasnicima isplatiti po tržišnoj vrednosti po kilogramu mesa svaku eutanaziranu životinju.

„Mali farmeri treba da preduzmu sve što je do njih kako bi se zaštitili od ulaska zaraze na njihovu farmu, ali ukoliko se to desi, ne treba da dižu paniku, već da obaveste veterinara, jer će svaka eutanazirana životinja koja je zaražena na farmi biti isplaćena“, rekla je ona.

Ministarka je naglasila da je ohrabrujući podatak to što, kako je izneto na sastanku, broj jedinica lokalne samouprave gde je zabeležena zaraza svinja ostao isti, odnosno nije povećan.

„Afrička kuga je na dan 2. avgusta potvrđena na teritoriji 32 opština u 13 upravnih okruga“, kazala je Tanaskovićeva.

Ona je podsetila i da u okviru Ministarstva poljoprivrede funkcioniše krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti afričke kuge svinja, a da je sednicom Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje ove zarazne bolesti stavljen akcenat koliko je ovaj problem bitan.

„Zaključci  sastanka su da nam pomoć vojske, policije i tužilaštva izuzetno znači i da će se u narednom periodu akcenat staviti na kontroli nelegalnog transporta svinja, ali i na kontroli budućih velikih događaja koji će se na lokalu održavati kako bi zaustavili širenje zaraze“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, inspekcija će biti na terenu sa vojskom i policijom i kontrolisaće kvalitet mesa koji se prodaje i suzbijaće sve ono što je nelegalno došlo do pečenjara.

Ministarka je izjavila i da je inspekcija krenula u vanrednu kontrolu pečenjara u Srbiji.

„Sve pečenjare na teritoriji Srbije biće iskontrolisane vanredno u narednom periodu i to veoma brzo. To je još jedna od mera koja se sprovodi kako bi se situacija sa afričkom kugom svinja stavila pod kontrolu“, istakla je Tanaskovićeva.

B. K.

Izvor: agrofin.rs