Vinari zbog izvoza i EU moraju da menjaju etikete na bocama

57

Proizvođači vina u Evropskoj uniji moraće, od decembra ove godine, na etiketi koja se nalazi na poleđini boce da istaknu mnogo više informacija korisnih za potrošače pa i koje su dodatke koristili tokom proizvodnog procesa. Novina se odnosi i na vinare iz Srbije koji izvoze na tržište EU, a donose i korist domaćim kupcima jer se kod nas uvoze znatne količine vina iz evropskih zemalja.

Izvor: agrofin.rs

Prema informacijama u evropskim medijima, supstance čije će prisustvo morati da bude navedeno obuhvataju – sulfite, komercijalne kvasce, dodati šećer, boje i sve ostale aditive upotrebljene u podrumu.

Vinari će takođe morati na etiketi da navedu i nutritivnu vrednost vina kao što je obaveza i za druge proizvođače hrane. Između ostalog, koliko kalorija ono sadrži na 100 mililitara i ova informacija moraće da bude jasno naznačena. Navodi se da je ova mera rezultat napora EU da se proizvođači vina što se tiče obaveze informisanja kupaca stave u istu ravan s drugim kompanijama iz prehrambenog sektora.

Kako je za „Politiku“ objasnio Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije, nova pravila mogla bi u početku da donesu znatno uvećanje troškova ne samo za proizvođače u Srbiji već i za ostale. –

„Problem je što većina naših vinara nikada nije radila pod ovakvim uslovima. Velike vinarije sigurno će moći da iznesu ove promene. Ostali će morati da kupuju dodatnu opremu i prilagode proizvodnju prema ovim zahteva kao i da angažuju stručnjake, enologe“, rekao je Rajta dodajući da  će to dodatno uticati na povećanje troškova, pa i cenu vina.

B. K.

Izvor: agrofin.rs