Krstarenje Mediteranom – letovanje kao vremeplov i opuštanje

105

Želite odmor koji je više od izležavanja na plaži i jurenja dobrog mesta pod suncobranom?

Nekada nije dovoljno da letovanje prođe u sunčanju i kupanju, pa tražimo destinacije koje mogu da pruže više. Krstarenje Mediteranom jedan je od onih odmora koje zaslužujemo. Jednom kad izaberemo letovanje na kruzeru, možemo očekivati aktivne dane na vodi, istraživanje kulturno-istorijskih znamenitosti, uživanje u gastronomskim delikatesima i zabavi kakvu nismo iskusili.

Zašto su nam toliko privlačna krstarenja mediteranskim lukama? Otkrivamo vam šta možete da očekujete na putovanju Sredozemljem i zašto se nakon ovakvog letovanja menja definicija odmora. Pročitajte.

Kruzerom do najznačajnijih luka Mediterana – putovanje kroz vreme

Jedna od najvećih prednosti letovanja kruzerom jeste prilika da tokom jednog putovanja, u kratkom vremenskom periodu vidite nekoliko značajnih sredozemnih luka. Za deset dana iskusiti lepote drevnog Rima, autentičnu arhitekturu Napulja i Barselone ili posetiti najlepša grčka ostrva? Iako deluje kao nemoguća misija, postoje kruzerske rute koje obuhvataju pristajanja na obale dve, tri ili više zemalja.

Ako sebe ubrajate u ljubitelje istorije i uživate u istraživanju drugačijih kultura i drevnih civilizacija, krstarenje Mediteranom biće pravi praznik. Šetnja ulicama Sirakuze na Siciliji, obilazak impresivnog Koloseuma u Rimu ili antičkih lokaliteta na Rodosu zaista su iskustva koja se ne zaboravljaju.

Od antičke Grčke i Rima, preko očuvanih zdanja iz srednjeg veka u Veneciji, Palermu i Đenovi, do jedinstvene arhitekture 20. veka u Marseju, Nici i Valensiji, krstarenje može zaličiti na pravu plovidbu kroz vreme. Potrebno je samo da izaberete putovanje sa itinererom koji vas najviše privlači i odlučite hoćete li krenuti putem Zapada, ka Atlantiku ili na Istok, da obiđete tursku i grčku rivijeru Mediterana.

Krstarenje – idealan odmor za sve koji su loši u planiranju

Aranžmani za krstarenja danas podrazumevaju paket odmora o kakvom ste oduvek maštali, a koje ne morate čak ni da isplanirate. Dakle, ako niste baš sjajni u organizaciji i planiranju putovanja, može vam dobro doći samo da porazgovarate sa turističkim agentom i kažete na koliko dugo putovanje želite ići. Ne morate se više opterećivati traženjem hotela niti zamarati intenizivnom pretragom interneta kako biste osigurali najbolji prevoz i smeštaj. Organizatori krstarenja mogu uraditi sve umesto vas, tako da preostaje samo da se ukrcate na luksuzni hotel na vodi i uživate u svakom gradu u kom pristanete, kao i u raznovrsnim zabavnim sadržajima na kruzeru.

All-inclusive odmor – sveobuhvatno letovanje na kruzeru

Malo je opcija za letovanje koje nude sveobuhvatno iskustvo poput odmora na krstarenju. Čak i ako odsednete u nekom hotelu sa all inclusive uslugom, to i dalje znači da se morate spakovati i posebno spremati ako želite da posetite neki udaljen grad. S druge strane, dok ste na krstarenju možete posetiti više destinacija, a da pritom nema menjanja hotela, sobe, stalnog pakovanja i raspakivanja prtljaga i brige da li ste negde nešto zaboravili, zakasnili na prevoz i slično.

Onog trenutka kada se ukrcate na brod, brige će nestati. Kad se raspakujete, možete učiniti da kabina bude vaš udoban dom daleko od kuće. Nema navikavanja na novi krevet, stresiranja oko čišćenja ili kuvanja. Neki aranžmani u okviru osnovnog paketa uključuju i usluge pranja i sušenja veša.

Uživanje na bazenu, u spa centru, ispijanje ukusne kafe u živopisnom kafiću ili isprobavanje kulinarskih specijaliteta u restoranima – sve se nalazi na nekoliko koraka od vaše kabine. Želite noćni provod, đuskanje ili da odgledate dobar film ili pozorišnu predstavu? Okušali biste sreću u kazinu? Većina modernih kruzera nudi upravo ove zabavne sadržaje koji će vas držati u stanju konstantne pozitivne energije.

Ako biste ipak želeli da se potpuno opustite između pristajanja u mediteranskim lukama, na palubi se možete osunčati, plivati ili predahnuti uz knjigu i laganu muziku. Sasvim je jasno, na krstarenju možete odlučiti kako želite da provedete svaki dan. Ako to znači da želite jednog dana da posetite muzej, a da sledeći dan provedete ne radeći apsolutno ništa osim izležavanja na ležaljci, niko vas u tome neće sprečiti.

Krstarenje – prilika da razmazite sva čula

Opuštanje i podmlađivanje su krajnji ciljevi svakog odmora, zar ne? Sa svim raspoloživim sadržajima i mogućnostima koje pruža, krstarenje je definitivno pametan izbor za umorne putnike. Masaža, sunčanje, spa tretmani i hidromasažne kade samo su neke od relaksirajućih aktivnosti kojima se možete prepustiti na krizeru.

Roditelji mogu da provedu opuštajuće popodne uz masažu, plivanje i sunčanje, dok se deca zabavljaju u u igraonici, trčeći, skakajući i igrajući se pod budnim okom vaspitača. Kasnije se porodica može okupiti u finom restoranu da uživa u vrhunskim jelima. Povlačenje u lux kabinu na spavanje je savršen način da se završi dan i da se pripremite za nove avanture i zabavu.

Putovanje kruzerom – gastronomska avantura

Kada je reč o hrani, na većini kruzera angažuju se vrhunski kuvari za rad u restoranima. Mnogi od ovih kuvara studirali su na prestižnim kulinarskih institutima i imaju sjajne preporuke. Kruzeri uglavnom imaju nekoliko različitih restorana internacionalne kuhinje. Opcije menija za svaku paletu čine iskustvo krstarenja naročito pogodnim za porodice. Kuhinja je prilagođena deci, a pored finih izbora za jelo postoje i raznorazni specijaliteti sa mediteranskog podneblja.

Učinite porodičnu večeru prijatnim događajem uživajući u ambijentu i gastronomskom umeću najcenjenijih svetskih kuvara.

Krstarenje – Luksuzan način da proširite svoje vidike

Ako volite da putujete, onda sasvim sigurno uživate u svim benefitima koje putovanja pružaju. Širenje vidika, stvaranje novih perspektiva kroz upoznavanje drugačijih kultura i naroda su svakako među glavnim prednostima. No, krstarenja su poseban vid putovanja. To je luksuzna pustolovina i glamurozno istraživanje našeg sveta.

Većina troškova je već uključena u cenu karte – hrana, smeštaj, zabava i prevoz između destinacija. U poređenju sa tipičnim rezervacijama hotela i večere, krstarenja su zapravo poprilično pristupačna. Neke kruzerske linije nude besplatne ili snižene cene za decu, opciju paketa koji uključuje alkohol, kredite za troškove na brodu i slično.

Za sve koji žele odmor za pamćenje, na kom mogu da se opuste, zabave, ali i nauče mnogo o ljudima, kulturi i istoriji, kruzerske rute su idealan izbor. Sa svim dostupnim sadržajima, komfornim smeštajem i detaljno isplaniranim itinererom, osećaćete se kao VIP ličnost.

Izvor: S.Stanković