Preobrazite svoju terasu: 10 kreativnih ideja za zadivljujuću oazu na otvorenom

1577

Terasa je više od otvorenog prostora u stanu ili kući - to je miran beg od užurbanosti svakodnevnog života.

Bilo da imate mali balkon ili prostranu krovnu terasu, sa pravim nameštajem i dekoracijom, možete je pretvoriti u vašu savršenu oazu na otvorenom. U ovom tekstu ćemo istražiti deset kreativnih ideja koje obuhvataju raspored nameštaja, aranžmane biljaka, koncepte osvetljenja i dekorativne elemente, pretvarajući običnu terasu u zadivljujuće utočište gde se možete opustiti i ponovo povezati sa prirodom.

Tende, suncobrani i jedra protiv sunca: elegantna zaštita tokom dana

Osigurajte svoju udobnost tokom sunčanih dana postavljanjem tende, suncobrana ili jedra za zaštitu od sunca na vašoj terasi.


Ove strukture pružaju preko potrebnu hladovinu i zaštitu od sunčevih zraka, omogućavajući vam da uživate u svojoj oazi na otvorenom tokom celog dana.

Tende svojim dizajnom otvorenog krova, nude elegantan i sofisticiran izgled terasi, koji je još lakše postići uz motorizovane tende koje se mogu otvoriti i zatvoriti u par klikova.  S druge strane, jedra za zaštitu od sunca dodaju moderan i vizuelno upečatljiv element prostoru, dok su suncobrani klasičan vid zaštite od sunca na otvorenom.

Prihvatite sedenje na više nivoa: umetnost višeslojnog dizajna terasa

Uključite različite nivoe sedenja na svoju terasu da biste stvorili vizuelno privlačan i funkcionalan prostor.

Odlučite se za opcije niskog sedenja kao što su podni jastuci i niski taburei – savršeni za izležavanje i opuštanje.

Za gornji nivo uzmite u obzir baštenski sto, stolice, fotelje ili udobnu garnituru za baštu, stvarajući odvojene zone sedenje i slobodne aktivnosti. Ovaj višeslojni dizajn ne samo da maksimizira raspoloživi prostor, već dodaje dubinu i karakter vašoj terasi, dajući joj dinamičan izgled.

Zelenilo u izobilju: bujne vertikalne bašte i viseće sadnice

Iskoristite vertikalne prostore na svojoj terasi uvođenjem bujnog zelenila.

Napravite vertikalne bašte koristeći rešetke ili zidne sadilice, prikazujući razne vrste biljaka različitih tekstura i boja.

Kaskadne saksije možete iskoristiti za biljke koje se penju poput bršljana, paprati i puzave loze daju osećaj spokoja i prirodne lepote vašoj oazi. Pored toga, možete da okačite viseće saksije za cveće ili ih stavite biljke na police da biste uneli dodatnu dozu zelenila i stvorili ugodnu i prirodnu atmosferu.

Ukrasna rasveta i lampioni: osvetlite terasu pod noćnim nebom

Dodajte dašak magije svojoj terasi tako što ćete je ukrasiti bajkovitim svetlima i fenjerima.

Stavite svetlucava bajkovita svetla preko ograda, tendi ili okačite da vise sa plafona da biste stvorili sanjivu i romantičnu atmosferu tokom večeri.

Fenjeri i ukrasne sveće mogu se strateški postaviti kako bi dodali dašak sofisticiranosti i intimnog osvetljenja. Meki sjaj ovih svetala će trenutno transformisati vašu terasu u očaravajuće utočište, savršeno za opuštanje ili okupljanje sa porodicom i prijateljima nakon dugog dana.

Tepisi i jastuci na otvorenom: udobna i šarena sedišta

Napravite udoban i privlačan prostor za sedenje na svojoj terasi uz pomoć prostirki i jastuka na otvorenom.

Odlučite se za materijale otporne na vremenske uslove koji mogu da izdrže izloženost kiši, suncu i vetru. Izaberite žive boje i šare da biste dodali lični pečat i stvorili veseo i ugodan ambijent. Postavljanje udobnih jastuka na deo za sedenje i ležanje privući će vas da se opustite i uživate u svom lepom prostoru.

Element vode: za smirujuću atmosferu

Predstavite umirujući zvuk tekuće vode uz malu fontanu ili vodeni element na svojoj terasi.

Voda koja nežno teče stvara spokojnu i umirujuću atmosferu, promovišući osećaj opuštanja i bekstva od gradske vreve. Dekorativni vodeni element može postati centralna tačka vaše oaze, a ritmični zvuk vode pružiće osvežavajuću pozadinu vašem iskustvu na otvorenom.

Ležaljke: kutak za opuštanje

Podignite udobnost svoje terase na novi nivo tako što ćete na nju doneti običnu ili viseću ležaljku.

Naravno, ponovo je potrebno da imate dovoljno prostora za ovakav element na terasi. Ukoliko imate upravo ovakvih problema, možete postaviti ljuljašku za terasu ili baštu koja će zauzeti daleko manje mesta.

Ljuljaška, obična ili viseći ležaljka između dva čvrsta stuba ili ispod tende stvara ugodan kutak za čitanje, dremanje ili posmatranje zvezda. Lagano ljuljanje viseće mreže i umirujući ambijent na otvorenom odvešće vas u mirno utočište, omogućavajući vam da se opustite i odvojite od stresa svakodnevnog života.

Spoljna čajna kuhinja: napravite pravi ugođaj

Unapredite svoje iskustvo na terasi čajnom kuhinjom na otvorenom.

Ona u zavisnosti od veličine prostora može sadržati komplet za roštilj, mini frižiderom, pa čak i malom sudoperom.

Kuvanje i večera na otvorenom dodaju osećaj avanture i radosti vašim okupljanjima sa prijateljima i porodicom. Organizacija zabave sa roštiljem, priprema svežih obroka na otvorenom i uživanje u večeri na otvorenom sa voljenim osobama stvoriće drage uspomene i vašu terasu pretvoriti u centar zabave.

Umetnost i dekor: personalizovanje vašeg utočišta na terasi

Učinite svoju terasu odrazom vaše ličnosti i stila dodavanjem umetničkih i dekorativnih elemenata koji vam odgovaraju.

Okačite slike, fotografije ili zidne slike prilagođene otvorenom prostoru da biste dodali učinili prostor jedinstvenim. Postavite dekorativne skulpture ili figurice koje dopunjuju spoljašnji ambijent, i daju mu dozu elegancije i sofisticiranosti.

Paravan za privatnost: izolacija vašeg prostora

Povećajte osećaj intimnosti na svojoj terasi tako što ćete instalirati paravan za privatnost ili rešetku prekrivenu biljkama penjačicama.

Ovako ćete stvoriti privatnu oazu u kojoj se možete opustiti bez osećaja izloženosti pogledima komšija. Zidovi ili paravani za privatnost takođe mogu poslužiti kao prelepa pozadina za vaše zelenilo i dekor, dodajući dubinu i karakter uređenju terase.

Vaša terasa ima potencijal da postane oaza na otvorenom koja oduzima dah uz malo kreativnosti.

Isprobajte ovih deset ideja za uređenje balkona da biste ga pretvorili u zadivljujuće utočište koje osvaja čula i podstiče opuštanje na otvorenom.

Izvor: S.Stanković