Obeležen jubilej: 100 godina od osnivanja Nove Crvenke

366

Na dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u Novoj Crvenki simbolično je obeležen važan jubilej – 100 godina od osnivanja od ovog naseljenog mesta. Na spomeniku u centru sela, posvećenom solunskim borcima, okupljeni su prisustvovali besedi sveštenika, a potom su položili vence i na taj način odali počast učesnicima u oslobodilačkim ratovima 1912 – 1918.

Izvor: q-media.rs

Venac je položio i predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je istakao da je današnji dan važan za Srbiju i Republiku Srpsku, a pogotovo za Novu Crvenku – malo mesto koje ima ukorenjeno pamćenje na teške momente i iskušenja koja su obeležila srpski narod:

,,Danas je važan dan i praznik za celu Srbiju i Republiku Srpsku, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a za Novu Crvenku pogotovo – 100 godina od osnivanja ovog mesta i postojanja Nove Crvenke. To je dan njihovog mesta, proboja Solunskog fronta i dan kada su Solunci naselili ove prostore i formirali ovo naselje. Ovo je malo mesto, ali mesto koje neguje taj duh i ima ukorenjeno pamćenje na taj događaj. Danas se svi podsećamo da je kroz istoriju na ovim prostorima srpski narod imao teške momente i razna iskušenja, ali da je borba obeležila srpski narod – borba za slobodu, borba za bolje sutra, da izgradimo bolju Novu Crvenku, bolju opštinu Kula i na kraju krajeva bolju državu i sve prostore gde živi naš narod. U toj borbi nema mesta za malodušnost i za kukanje na teške momente kojih je uvek bilo, već u toj borbi predaka, što je sveštenik i govorio u besedi sjajno i nadahnuto, treba da gradimo bolju budućnost“.

U nastavku programa, u Domu kulture u Novoj Crvenki organizovan je kulturno – umetnički program, na kome su, između ostalog nastupile pevačke grupe i guslar, a potom je okupljenima poslužen ručak. Od 19 časova u Domu kulture organizovana je živa muzika.

Izvor: q-media.rs (Minić)

Izvor: q-media.rs