Održana manifestacija „LAGDANI 2023“

365

Treća po redu manifestacija „LAGDANI 2023“ održana je na platou kluba „Sinema“ u Kuli. Cilj ove manifestacije jeste promocija lider principa i lokalnih akcionih grupa u Srbiji.

Izvor: q-media.rs

Program je počeo nastupom hora ,,Teslini slavuji“, učenika osnovne škole ,,Nikola Tesla“ iz Kljajićeva, a nakon uvodnog dela programa organizovana je konferencija pod nazivom „LAG kao podrška razvoju lokalne sredine“. Neke od tema panel diskusija bile su podrška lokalnim samouprava LAG-ovima, uporedni prikaz stanja lider pristupa u zemljama jugoistočne Evrope i socijalno preduzetništvo. Kada je reč o učesnicima konferencije, svoja izlaganja su imali predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dušanka Golubović, kao i predstavnici LAG-ova i socijalnih preduzeća iz Srbije i regiona. U okviru „LAGDANA“ održana je i izložba ručnih radova i domaćih proizvoda, u saradnji sa udruženjima i malim proizvođačima, članovima lokalnih akcionih grupa iz Srbije. Bojan Kovač, menadžer Lokalne akcione grupe „Srce Bačke“ , istakao je da je Kula po prvi put bila domaćin jedne međunarodne konferencije koja se bavi značajem lider principa i, uopšte, značaju lokalnih akcionih grupa:

„Ovo je i festival ručnih radova koji realizujemo sa udruženjem žena „Ideja“, a prisutno je bilo preko 30 izlagača, ne samo iz naše lokalne akcione grupe, već i iz drugih lag-ova iz Republike Srbije, a pored ovog izložbeno-prodajnog dela mi prvi put u Kuli organizujemo jednu međunarodnu konferenciju gde će se kroz tri panel diskusije govoriti o lideru, značaju lider principa po kojem mi funkcionišemo, značaju lag-ova i podršci koju lag-ovi treba da imaju od strane lokalnih samouprava. S tim u vezi, gosti su nam predstavnici lokalne samouprave iz Sombora i Gornjeg Milanovca, kao i gosti iz inostranstva, predstavnici makedonske Mreže za ruralni razvoj i Balkanske mreže za ruralni razvoj sa sedištem u Skoplju, kao i predstavnici crnogorske Mreže za ruralni razvoj. Treća tema konferencije bila je socijalno preduzetništvo, koje je čitave godine u našem fokusu“.

Pored lokalne akcione grupe „Srce Bačke“ i adekvatne podrške Opštine Kula i Turističke organizacije opštine Kula, izložbu je organizovalo i udruženje žena „Ideja“ iz Kule. Milka Mihajlović iz pomenutog udruženja pohvalno se izrazila o saradnji sa lokalnom akcionom grupom „Srce Bačke“ i istakla je da ta saradnja predstavlja primer dobre prakse itekako značajan po lokalnu sredinu:

„Naše udruženje postoji deset godina i udružili smo se sa LAG „Srce Bačke“, a uz podršku opštine Kula i Turističke organizacije opštine Kula, da organizujemo jednu ovako lepu manifestaciju. Ovde mogu da se nađu ručni radovi, med, kolači i mnogo toga, u zavisnosti od toga čime se udruženja bave“.

Mnogi mali preduzetnici sa svojim inovativnim idejama godinama su tapkali u mestu zbog nedostatka prodajnog prostora i marketinga za svoje proizvode. Ipak, nastankom lokalnih akcionih grupa, mali proizvođači su našli svoje mesto pod suncem, a kako ta podrška u praksi izgleda rekla je Zlata Štrbac iz preduzetničke radnje „Zatina“ iz Kucure:

„Članstvo u LAG-u je fantastično iskustvo, mali preduzetnik ima potpunu podršku i menadžment LAG-a se maksimalno trudi da nam obezbedi tezge i prostor za prodaju naših proizvoda, plaćaju nam putne troškove, promovišu nas na razne načine, ali jedna od najznačajnijih stvari jeste otvaranje prodavnice u Kuli gde mi imamo mogućnost da prodajemo svoje proizvode i time budemo zastupljeni na tržištu“.

Izvor: q-media.rs (Delibašić)