U vrtićima u okviru Predškolske ustanove ,,Bambi“ obeležena Evropska nedelja mobilnosti

214

Evropska nedelja mobilnosti, tokom koje su deca u vrtićima u okviru Predškolske ustanove ,,Bambi'' imala razne aktivnosti, okončava se danas, a u Kruščiću su deca, u društvu vaspitača i roditelja, na improvizovanom poligonu u školskom dvorištu, vozila bicikle i trotinete i tako ukazala na značaj ljudskog zdravlja i očuvanja ekologije.

Izvor: q-media.rs

Decu je pozdravio predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je je istakao da su u toku radovi na pešačkoj i biciklističkoj stazi i da se intenzivno radi na izgradnji staza i u ostalim mestima, što svakako ima za cilj skretanje pažnje na ekološki momenat:

,,Iskoristili smo priliku da obiđemo Kruščić, jedno od naseljenih mesta sa prelepim školskim dvorištem i od prošle godine novim odeljenjem vrtića. Evropska nedelja mobilnosti je prilika da ispromovišemo ono što je urađeno u prethodnom periodu, pre svega na infrastrukturi. Pešačka i biciklistička staza gradi se u Kuli, od Kule do Crvenke. Prva faza je završena i već sada je ta staza dobila pun značaj i smisao i koristi je veliki broj građana. Urađena je i staza na Malom Staparu, kao i projektna dokumentacija za Crvenku. Dakle, u tri naša najveća naseljena mesta intenzivno se radi na izgradnji pešačkih i biciklističkih staza. U Kruščiću smo danas povodom Evropske nedelje mobilnosti, gde je vrtić organizovao jedan događaj, a tokom cele nedelje ova nedelja obeležena je u vrtićima u svim naseljenim mestima, čime se simbolično skreće pažnja na značaj i ulogu koju ima ljudsko zdravlje, ali i ekološki momenat – što manja upotreba automobila, a što veća upotreba bicikala i na kraju krajeva samo pešačenje“.

Po rečima direktorke Predškolske ustanove ,,Bambi“, Snežane Bulatović, nedelju su iskoristili za različite aktivnosti, u šta su uključili i porodice, a sve sa ciljem sketanja pažnje na Evropsku nedelju mobilnosti i značaj vrtića u obeležavanju iste:

,,Evropsku nedelju mobilnosti, kao i svake godine, Predškolska ustanova ,,Bambi“ iskoristila je da skrene pažnju široj javnosti na značaj čuvanja energije i značaj razvijanja ekološke svesti. Mi smo tokom cele nedelje organizovali razne aktivnosti na nivou vrtića, a u sredu su u svim vrtićima u našim naseljenim mestima deca izašla u šetnju i ove godine je ta šenjta bila malo drugačija jer smo uključili porodicu mnogo više nego prethodnih godina. Sa nama su šetale mame sa kolicima i bebama, braća i sestre, bake i deke i ulicom su nam se pridruživali prolaznici, tako da mislim da smo ove godine uspeli da skrenemo pažnju na taj datum, a i na vrtić i značaj vrtića u tome. Danas smo u Kruščiću, gde su deca donela sva moguća prevozna sredstva koja koriste, jer su ovde deca od dve godine do polaska u školu, tako da tu ima i trotineta i bicikala i raznih guraljki. U pozadini vidite i roditelje, tako da se danas voze celo prepodne na imrovizovanom poligonu i negde nam ovo dvorište škole pruža bezbroj mogućnosti da obeležimo završetak ove Evropske nedelje mobilnosti“.

Ona je najavila brojne aktivnosti u okviru Dečije nedelje koja će početi od 2. oktobra, a koje obuhvataju karneval, sportski i porodični dan, što je, kako kaže, prilika da ih lokalna zajednica vidi i prepozna kao važne aktere:

,,Čeka nas Dečija nedelja kojom ćemo opet promovisati prava deteta i značaj deteta u lokalnoj zajednici i skrenućemo pažnju lokalnoj zajednici na nas i na to da u stvari svako dete može da da doprinos lokalnoj zajednici. Napravili smo okvirni plan aktivnosti. Dečiju nedelju počećemo u ponedeljak, 2. oktobra od 10 časova, velikim karnevalom. Deca iz svih vrtića u našoj opštini krenuće kostimirana po ulicama, opet će porodica biti dobrodošla da učestvuje u karnevalu i da nam bude podrška. Sreda je dan koji je, opet, posvećen porodici i značaju kontuniuiteta između porodičnoj i vrtićkog života. Petak je sportski dan, gde ćemo u svim dvorištima vrtića, a možda i na javnim površinama, pozvati sve da vežbaju sa nama. Utorak i četvrtak su dani koji su predviđeni za druženja između dece iz vrtića. Dečija nedelja puna je aktivnosti i prilika je da nas lokalna zajednica vidi i prepozna kao važne aktere“.

Izvor: q-media.rs (Minić)