,,Budi hrabra! Pregledaj se“: U Sivcu i Crvenki pregledano više od 100 žena, sutra pregledi i u Kuli

411

Opština Kula i Dom zdravlja Kula, u saradnji sa Udruženjem ,,Žena uz ženu“, organizovali su besplatne ultrazvučne preglede dojki. Pregledi su juče i danas organizovani u Sivcu i Crvenki, a mogućnost istih iskoristilo je više od 100 žena. Pregled će sutra moći da obave i žene u Kuli.

Izvor: q-media.rs

Koordinator, Vanja Radovanović, istakla je da su vrlo zadovoljni odzivom, naglasivši da su od 2021. godine izvršili preko 6.000 pregleda, a u planu im je da tokom oktobra obiđu što više gradova:

,,Jako smo zadovoljni odzivom. Juče je pregledano nešto više od 50 žena, danas takođe, tako da je interesovanje veliko i nama je itekako u interesu da pregledamo što više žena. Ovo je sedmi karavan po redu. Krenuli smo 2021. godine i izvršeno je preko 6.000 pregleda u oko 70 gradova i u planiramo da tim tempom i nastavimo. Karavan je prvenstveno organizovan sa ciljem da se smanji statistika oboljevanja od karcinoma dojke i da motivišemo žene ovim ultrazvučnim pregledima na redovne kontrole. Ovde smo u organizaciji i saradnji sa Opštinom Kula i Domom zdravlja Kula, a karavan ,,Budi hrabra, pregledaj se“ je tu ispred Udruženja ,,Žena uz ženu“. U planu nam je da tokom celog oktobra obiđemo mnoge gradove“.

Karavan su obišli i predsednik opštine Kula i direktorka Doma zdravlja Kula, Vesna Tomić, koja je istakla da su se ove godine posvetili preventivi i učinili je mnogo dostupnijom ženama u kulskoj opštini. Naglasila je i da će sve potencijalno sumnjive pacijentkinje u utorak biti pregledane od strane hirurga.

,,Imamo jako veliki i jako dobar odziv žena. Ove godine smo se u celosti posvetili toj preventivi i način pregledanja učinili smo mnogo dostupnijim ženskoj populaciji na nivou kulske opštine, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, Udruženju i aktivaciji Doma zdravlja. Na taj način smo obezbedili da se čitava kulske opština pokrije dostupnošću pregleda, pa su juče pregledi obavljeni u Sivcu, danas u Crvenki, a sutra će se obaviti i u Kuli i ujedno će svim pacijentima koji su potencijalno rizični biti dostupan pregled hirurga koji će se obaviti u utorak u 14 časova u Domu zdravlja u Kuli. Na taj način smo napravili jednu globalnu akciju gde ćemo smanjiti čekanje pacijenata, a biće im dostupan hirurg ukoliko su potencijalno sumnjivi i biće im obezbeđeni uslovi da im se što pre pruži adekvatna zdravstvena usluga“.

Najavila je i kardiovaskularne preglede koji će takođe biti održani u utorak, 3. oktobra:

,,Kardiovaskularni pregledi održavaju se takođe u utorak. Dr Predrag Radulović će zakazane pacijente pregledati od 10 časova. To su pacijenti koji su preporučeni na nivou čitave kulske opštine, rađena je statistika i obezbeđeni su uslovi da se pristupi kardiološkom pregledu“.

Izvor: q-media.rs (Minić)

Izvor: q-media.rs