U Domu za stare i penzionere Kula obeležen Međunarodni dan starijih osoba

179

U Domu za stare i penzionere Kula prigodnim programom obeležen je Međunarodni dan starijih osoba. Ujedno, ovim programom obeležen je i početak tradicionalne manifestacije u ovoj ustanovi, „Sunčana jesen života“.

Na samom početku prisutne korisnike i goste pozdravili su direktorka Doma za stare i penzionere Kula, Sandra Babić, predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i zamenik predsednika opštine Kula, Karolj Valka. U okviru programa nastupao je hor osnovne škole „Isa Bajić“ i devojački hor „Vile“ kulturno-umetničkog društva „Durmitor“, a takođe je i nekoliko korisnika imalo priliku da pokaže svoj talenat kada je u pitanju recitovanje. Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Direktorka Doma za stare i penzionere Kula, Sandra Babić, istakla je da ovakve manifestacije nose sa sobom ogroman značaj, kako bi najstariji građani kroz druženje i interakciju shvatili da nisu sami i da je društvo uvek tu uz njih i za njih:

„Danas se u našoj ustanovi obeležava Međunarodni dan starijih osoba, kao i početak naše tradicionalne manifestacije „Sunčana jesen života“. Međunarodni dan starijih osoba je važan i poseban dan za sve starije osobe širom sveta a oktobar je mesec posvećen brizi o starima, pa smo tako i mi za mesec oktobar osmislili druženja kroz razne aktivnosti sa decom, udruženjima, Domom zdravlja Kula, Crvenim krstom, Plavom pticom, Kulturnim centrom, Narodnom bibliotekom i svim drugim ljudima i organizacijama dobre volje. Naši korisnici su kod nas stekli novi dom uz druženje sa ljudima slične dobi i interesovanja, a mi smo tu da im svakodnevno pružamo podršku“.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, rekao je da su ovakve manifestacije prilika da se bliže upoznamo sa svim izazovima koje imaju naši najstariji sugrađani. Miljanić se, takođe, pohvalno izrazio o radu Doma za stare i penzionere Kula, istakavši to da ova ustanova vodi računa o svojim korisnicima na jedan korektan i, pre svega, human način:


„Oktobar je mesec posvećen najstarijim sugrađanima, i penzionerima i onima koji su na pragu tog doba. Ujedno, ovaj mesec služi i za podsećanje sa kakvim sve problemima i izazovima se najstariji građani susreću. Jedna od ustanova koja vodi računa i brine o njima jeste i Dom za stare i penzionere Kula, tako da smo danas ovde na jednoj lepoj priredbi. Postoje mnogi programi u našoj opštini koji su orijentisani ka konkretnoj podršci najstarijima, a jedan od tih programa jeste program usluge gerontodomaćica koje finansira opština Kula. Naravno, godine koje dolaze donosiće nove izazove, broj starijih lica se povećava i to zahteva novu organizaciju i funkcionisanje mnogih institucija.“

 

Projekat sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Kula u cilju, ostvarivanja i unapređenja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.