16. OKTOBAR – SVETSKI DAN OŽIVLjAVANjA

179

Međunarodni komitet za zajedničko delovanje u oblasti reanimacije pokrenuo je 2018. godine prvu globalnu inicijativu kojom se skreće pažnja na problem naglog srčanog zastoja. Od tada se svakog 16. oktobra obeležava Svetski dan oživljavanja sa ciljem da se podigne svest o značaju edukacije građana i poznavanja mera za spasavanje života.

Izvor: Crveni krst Odžaci
Ovogodišnja poruka jeste da treba podizati svest građana o važnosti obuke za kardiopulmonalnu reanimaciju (KPR) kao spasonosne mere prve pomoći u slučaju naglog srčanog zastoja.
Ovogodišnji slogan za obeležavanje Svetskog dana oživljavanja glasi:
„VAŠE DVE RUKE MOGU DA SPASU ŽIVOT“
Sedam od deset srčanih zastoja dešava se u vanbolničkim uslovima, kod kuće, na poslu, na javnim mestima, najčešće pred prolaznicima, očevicima. Međutim, manje od 20% ljudi koji se zateknu na licu mesta na kraju pruži prvu pomoć. Svaki minut koji prođe do dolaska hitne pomoći znači 10% manje šanse za preživljavanje, osim ukoliko neko ne pruži prvu pomoć. Stotine hiljade života bi se moglo spasiti svake godine nakon iznenadnih vanbolničkih srčanih zastoja, kada bi se povećale stope reanimacije započete od strane očevidaca.
Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca lider je u edukaciji građana kako da postupe u slučaju životne ugroženosti i pruže prvu pomoć. Mere oživljavanja obavezan su deo svake obuke u prvoj pomoći.
Crveni krst Odžaci je juče 12.10.2023. godine nakon pokazne vežbe sa vatrogascima-spasiocima u Greiner Packaging-u, održao kraći čas pružanja prve pomoći za zaposlene, gde je poseban akcenat stavljen upravo na mere oživljavanja, odnosno na kardiopulmonalnu reanimaciju. Predavanje su realizovali licencirani predavač prve pomoći Nevenka Stevanović i mladi volonteri obučeni za pružanje prve pomoći.
Izvor: Crveni krst Odžaci

Izvor: Crveni krst Odžaci