Danas predstavljen i pušten u rad sistem ,,Pronađi me“

120

U Srbiji je danas pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica ,,Pronađi me" koji u više zemalja sveta već postoji kao Amber Alert.

Sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.
Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da će se Amber Alert sistem „Pronađi me“ razlikovati od sličnih sistema u svetu po tome što se radilo na prevazilaženju problema i manjkavosti koje su druge zemlje imale, ali i da je taj sistem prilagođen uslovima u Srbiji.

Jurić je objasnio da će se sistem razvijati u dve faze. U prvoj fazi mediji će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta. Zatim će mobilni operateri poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Takođe, JP ,,Putevi Srbije“, aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.
Druga faza nadogradnje sistema počeće odmah nakon prve faze i ona će uključiti druge činioce koji treba da učestvuju u širenju informacija o nestalom detetu – tržni centri, benzinske pumpe, dakle naftne kompanije, tu će biti i banke i druga mesta gde je velika frekvencija ljudi.


 

Izvor: rtv.rs