Druga Olimpijada penzionera Južnobačkog okruga

32

U želji da poštuje načela olimpijskog nasleđa naših građana i negujući zdravlje, kulturu i pravi odnos prema starenju i trećem dobu, Opštinsko udruženje penzionera Vrbas je 5. septembra 2023. godine bio domaćin 2. Olimpijade sporta i rekreacije penzionera za Južnobački okrug.

Ova manifestacija u kojoj je učestvovalo oko stotinu učesnika počela je u 9 časova u Centru za fizičku kulturu sa učešćem 12 ekipa gradskih i opštinskih organizacija penzionera. Sponzor ove sportske manifestacije bio je Sportski savez penzionera Srbije, dok je jedan deo sredstava snosila opština.  Povećati aktivnost ljudi, kao i održavati fizičku kondiciju važno je u svim životnim dobima, a ovo je bila i odlična prilika da se odmere snage sa sportskim protivnicima. Pored održavanja dobrog zdravlja, cilj Olimpijade je i da se izbori plasman za Olimpijadu u Vrnjačkoj Banji.

Discipline u kojima su se takmičari nadmetali bile su: brzo hodanje – štafeta, pikado, fudbal, košarka i šah. U brzom hodanju učestvovale su meštovite ekipe sa po 4 učesnika, u šahu je pravo učešća imao jedan  učesnik iz svake opštine, ekipa za pikado je brojala tri člana, kao i za fudbal i košarku.

Sve učesnike je najpre pozdravio predsednik OUP Milić Mijović i tom prilikom ih podsetio da godine nisu prepreka za aktivno učestvovanje u sportu i istakao važnost duh zajedništva i timskog rada. Pozvao je sve prisutne na razmenu iskustava i prijateljstava, sa željom da još dugo traje strast za životom i želja za izazovima.

Predsednik opštine Vrbas, g. Predrag Rojević, takođe je iskreno i sa najboljim željama pozdravio takmičare i proglasio Olimpijadu otvorenom. Zatim se prisutnima obratila i Zamenica predsednika Saveza penzionera Srbije, gđa Mirjana Treskanica, i u ime predsednika pozdravila sve takmičare i poželela dobar rezultat i zdravlje i druženje svih prisutnih.

U pikadu i brzom hodanju je bila najuspešnija ekipa Udruženja penzionera iz Novog Sada sa 15 poena. U fudbalu je 15 poena osvojila ekipa Gradske organizacije penzionera iz Novog Sada, dok su u košarci najbolji bili penzioneri iz Titela. Ekipa iz Bača je odnela pobedu u šahu, a u ukupnom plasmanu prvo mesto su zauzeli domaćini sa ovojenim 51 poenom. Drugo i treće mesto zauzeli su Novosađani, sa svoje dve prijavljene ekipe.

Nakon takmičarskog dana u Sportsko-rehabilitacionom centru „Drago Jovović“ organizovano je druženje učesnika i proglašenje pobednika uz zabavni program. Proglašeni su pobednici po disciplinama, podeljene diplome za prvo, drugo i treće mesto, a zahvalnice za učešće su dobila sva udruženja koja su učestvovala na Drugoj olimpijadi sporta. Predsednik Saveza penzionera Vojvodine g. Milan Nenadić se obratio svim penzionerima i čestitao na učešću i postignutim rezultatima.

Olimpijada penzionera je značajna manifestacija jer promoviše sport i rekreaciju među starijim življem, što je važno za njihovo zdravlje i dobrobit. Olimpijada je prilika za penzionere da se druže i zabave, te da se uklope u društvo, a i da pokažu da su aktivni i vitalni članovi društva.

Olimpijada penzionera je takođe značajna manifestacija za lokalnu zajednicu. Ona promoviše zdravlje i dobrobit penzionera, te doprinosi njihovoj socijalnoj integraciji. Takođe je i prilika za lokalnu zajednicu da pokaže da podržava svoje penzionere i da im pruža mogućnosti za aktivno i zdravo starenje.

Projekat sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Vrbasu cilju, ostvarivanja i unapređenja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.