Tradicionalni Sajam Ručnih, Zanatskih i Umetničkih Radova Somborskih Penzionera

40

U prelepim jesenjim danima 24. i 25. oktobra 2023. godine, Gradsko udruženje penzionera u Somboru organizovalo je svoj četvrti tradicionalni sajam ručnih, zanatskih i umetničkih radova.

Ova manifestacija je postala sinonim za kreativnost i zajedništvo penzionera u ovom pitoresknom gradu. Sajam je bio otvoren za javnost, a ulaz je bio potpuno besplatan, što je privuklo brojne posetioce željne da uživaju u bogatom kulturnom nasleđu i rukotvorinama ovih talentovanih pojedinaca.

 

Sombor je poznat po svojim oktobarskim manifestacijama koje svake godine privlače posetioce iz cele zemlje. Ovog puta, tradicionalni sajam penzionera bio je deo tog šireg kulturnog okvira. Manifestacija je održana u prostorijama Gradskog udruženja penzionera, stvarajući pravu oazu kreativnosti i inspiracije.

Ono što je činilo ovaj događaj posebnim bio je raznovrstan asortiman izlagača i njihovih proizvoda. Penzioneri iz Sombora i okolnih mesta su pripremili različite rukotvorine, zanatske proizvode i umetničke radove, svako sa svojim jedinstvenim pečatom. Na štandovima su se mogli pronaći različiti proizvodi kao što su ručno pletene čarape, tradicionalno izrađene keramike, slike i crteži, heklani stolnjaci, unikatni nakit, i još mnogo toga. Ovaj raznolik spektar proizvoda je omogućio posetiocima da pronađu savršen poklon za svoje najbliže ili da jednostavno uživaju u razgledanju i razgovoru sa izlagačima.

Osim što su penzioneri imali priliku da predstave svoje veštine i talente, sajam je bio i odlična prilika za međugeneracijsko povezivanje. Mlađi posetioci su imali priliku da uče od starijih generacija i saznaju više o tradicionalnim zanatima i umetničkim tehnikama. To je doprinelo očuvanju starih veština i prenošenju bogate kulturne baštine na nove generacije.

 

Broj izlagača i posetilaca na sajmu potvrdio je popularnost ove manifestacije. Atmosfera na sajmu bila je živahna i puna entuzijazma. Posetioci su imali priliku da probaju domaće specijalitete koje su pripremili penzioneri, kao i da uživaju u muzici i izvođenjima lokalnih umetnika.

Ovaj četvrti tradicionalni sajam ručnih, zanatskih i umetničkih radova somborskih penzionera nije samo obeležio jesen u ovom gradu, već je i pokazao snagu zajedništva i kreativnosti među starijim generacijama. Organizatori su najavili da će ova manifestacija postati još veća i bolja u narednim godinama, obećavajući još više inspiracije, radosti i raznovrsnosti.

Na kraju, sajam je poslužio kao podsetnik da kreativnost i talenat ne poznaju godine. Penzioneri iz Sombora su svojim veštinama i umetničkim delima inspirisali sve prisutne, dok su istovremeno očuvali i promovisali bogatu tradiciju i nasleđe ovog grada. Ovaj događaj je bio prava poslastica za sve ljubitelje umetnosti i rukotvorina, a dokazao je da nikada nije kasno da se ostvari svoj kreativni potencijal i doprinese zajednici.

 

Projekat sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Sombora u cilju, ostvarivanja i unapređenja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.