Udruženi možemo više

39

U Apatinu, simpatičnom gradu na Dunavu, postoji više udruženja starijih sugrađana, a jedna od veoma aktivnih penzionerskih organizacija je udruženje žena ,,Apatinske vredne ruke’’.

Postoje od 29.09.2016. godine i sedište im je na adresi Petefi Šandora 21/2. Osnovani su sa ciljem negovanja i očuvanja narodnog stvaralaštva i kulturnog nasleđa našeg kraja i naših predaka, promocije umetničkih zanata i rukotvorina, a kao takvi do sada broje čak 36 aktivnih članova u udruženju.

Naš sagovornik je bila gospođa Ljubica Kusulja, ujedno i osnivač ovog udruženja, koja nam je pored predivnog gostoprimstva pokazala i prostorije udruženja, kao i dela njihovih ruku.

Uskršnji vašar, Rakijada, Apatinske ribarske večeri su samo neke od aktivnosti tokom ove godine na kojima su prikazali svoje umetničke radove bili su. Sem toga, svoje rukotvorine su približili i drugim nacijama na Svetskom prvenstvu za žene u pecanju, a promovisale su se i na tradicionalnoj Ličkoj olimpijadi, koja se već godinama organizuje u ovom gradu. Tu su bili i Božićni vašari, kao i Ličko prelo, cvetne pijace, a mnoge od sličnih aktivnosti su u planu i za naredni period.  Udruženje je dobilo poziv za gostovanje na nekim sajmovima i van Apatina, pa su se tako našli i u Perlezu, Banatskim Karlovcima, Šidu, Beogradu i mnogim drugim gradovima u našoj zemlji, a najlepši izlet im je bio u Vrnjačkoj Banji. Naša sagovornica navodi da zajedno udruženi možemo mnogo više nego kao pojedinci, stoga ovo udruženje sarađuje i sa drugim sličnim organizacijama kako bi unapredili svoj rad. Kako Ljubica navodi, starijim osobama je mnogo lakše kad imaju nekog posla, pa tako u prostorijama ovog udruženja možete naći suvenire, magnete, ličke kape, nošnje, mladenačke peškire i platna za krštenje, flaše sa crtanim detaljima i još mnoštvo tradicionalnih simbola.

Kakvi su problemi sa kojima se penzioneri susreću danas? – Mnogo ima starijih lica koji su sami, neki od njih sui nepokretni ili se slabije kreću. Šetnja jednog penzionera se uglavnom svodi na putanju od kuće do doma zdravlja, a lekovi su skoro pa nedostupni, u finansijskom smislu. Kako idu godine, tako i zdravlje sve više oskudeva.

Šta smatrate da je najvažnije za kvalitet života penzionera? – Pa šta je penzionerima potrebno? Mir, zdravlje i finansijska sigurnost. Šta ćemo danas skuvati, sašiti, počistiti, nebitno je, najvažnije jeste zdravlje.

Kakve su Vaše želje i predlozi za poboljšanje položaja penzionera u našoj zemlji? – Želim da živimo spokojno ovo vreme koje nam je preostalo, u miru i slozi, i biće nam onako kako sami sebi doteramo život.  Predlozi za poboljšanje naših uslova su svakako pristupačniji dolasci do lekova, više organizovanja odlazaka u banje, lakši dolazak do doktora.

Ljubica je ovom prilikom pozvala sve zainteresovane sugrađane i sugrađanke da stupe sa njima u kontakt putem društvenih mreža, preko broja telefona ili ličnim putem i pridruže se udruženju “Apatinske vredne ruke”. Da oplemene svoj život, nauče nešto novo i podele svoja znanja sa drugima.

 

Projekat sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Apatin u cilju, ostvarivanja i unapređenja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.