Svečanom akademijom obeležen Dan opštine Kula

195

Svečana akademija povodom Dana opštine Kula održana je u „Kupoli Rodić Jezero“ u Kuli.

Akademiji su prisustvovali mnogobrojni lokalni, pokrajinski i republički zvaničnici, između ostalih ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Dušanka Golubović, specijalni savetnik ministra odbrane, Predrag Rajić, kao i mnogobrojne zvanice iz javnog i političkog života opštine Kula, Vojvodine i Srbije. Takođe, među gostima bili su i predstavnici sveštenstva, vojske i policije. Program je otvorila solistkinja Beogradske opere, Ljubica Vraneš, koja je izvela himnu Republike Srbije, „Bože pravde“. Nakon izvođenja državne himne, hor učenika Škole za osnovno muzičko obrazovanje izveo je tri pesme iz muzičko-scenskog igrokaza „Snovi u ljuljašci“. Kada je reč o ovogodišnjim priznanjima, dobitnici povelje su doktor Velibor Vasović za stručni i profesionalni rad, kao i doprinos razvoju zdravstvene zaštite na teritoriji opštine Kula i Republike Srbije i doktor Fedor Teodorović za stručni i posvećeni rad u oblasti zdravstvene zaštite, popularizacije tenisa među decom i podsticanjem na zdrav i kvalitetan način života. Nagradu u vidu plakete dobilo je udruženje „LAG Srce Bačke“ za rad u oblasti privrednog i društvenog života u opštini Kula. Kuljanin Đura Bogojevac, na čelu svog voda u sastavu čete poručnika Radovana Matejića, došao je u Kulu kao oslobodilac, 16. novembra 1918. godine. Na sednici Skupštine opštine Kula 12. februara 2015. godine doneta je Odluka da se ovaj dan obeležava kao Dan opštine Kula. Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, pozdravio je sve prisutne koji su svojim dolaskom uveličali jedan veoma važan dan za opštinu Kula. Takođe, Miljanić je istakao da je opština Kula postala poznata po realizaciji kapitalnih projekata, od kojih su neki decenijama bili mrtvo slovo na papiru, a danas su realnost i važna stavka u funkcionisanju lokalne samouprave:

„U opštini Kula su urađene stvari koje su najveće po mnogo kriterijuma. Mogao bih da ih nabrojim koje su kapitalne i koje su čekale na realizaciju decenijama i to ne izdvaja opštinu Kula. To je trenutno Srbija i u njoj se radi i gradi sve ono što nije rađeno u prethodnih pedeset godina. To nas ne izdvaja, mi smo deo Srbije i to je logično. Ono što nas izdvaja jeste to da mi ovde nemamo ni more ni reku, ali imamo ravnicu i plavo nebo, imamo sjajne ljude i radimo za njih i njihove osmehe i nastavićemo to da radimo. Kada pričamo o opštini Kula, većinu stvari koje vidite uradili su zapravo ljudi. Dok Veliki bački kanal nije prokopan, ovde su bile polumočvare i male varošice, a danas su to gradovi i najplodnije oranice. Ovo mesto na kome se nalazimo takođe je, zahvaljujući jednoj viziji i ogromnom radu jedne porodice i kompanije, danas ovako velelepno kao što svi svedočimo. Ljudi su napravili mnogo i nastavićemo da radimo za naše građane i pričati o budućnosti je lako jer je o njoj najlakše pričati ako je sami kreiramo i ja sam uveren da ćemo je svi zajedno praviti i graditi“.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, poželeo je svim građanima i građankama opštine Kula srećan praznik i naglasio je da je, dolazeći u Kulu, video mnogo toga što je unapređeno i što govori o uspesima opštine Kula na mnogim poljima:

„Poštovani predsedniče opštine, dragi prijatelji, poštovane dame i gospodo, časni oci naše Srpske pravoslavne crkve, draga braćo i sestre. Želim prvo svim Kuljankama i Kuljanima da poželim srećan Dan opštine Kula i da svake godine, okupljajući se, svodite račune i vidite koliko ste uspeli da unapredite vašu opštinu. Pripremajući se za večerašnji dolazak, video sam mnogo toga što je u Kuli zaista ozbiljno unapređeno i, zaista, bolje. Moram da napomenem dve stvari sa kojima imam i lično dodira, pogotovo što se posla tiče. U ovih deset godina opština Kula uspela je da smanji nezaposlenost za, verovali ili ne, gotovo 65%. Takođe, ima jedan podatak koji je meni zaista slikovit, gde je Kula odskočila mnogo više od Srbije. Naime, u Kuli je 2022. godine rođeno gotovo 15% više beba. Biće da rode u vašoj opštini nisu zatajile, da su vas one često pohodile, a ja vam želim da u toj Srbiji koja ne staje Kula ide još brže, da napreduje i da se razvija i da bude lepše i kvalitetnije mesto za život. Lepo je kada imamo mnogo toga lepog da ispričamo jedni drugima i lepo je kada imamo šta da vam čestitamo i ja sam uveren da ćete vi nastaviti da radite ozbiljno, vredno i predano. Živela opština Kula, živela Srbija“!