Igor Sakač iz Novog Sada pobednik 39. FAMUS-a

101

39. Festival akustičarske muzike u Sivcu, nadaleko poznati FAMUS, održan je proteklog vikenda. Učešće je obezbedilo 13 takmičara, među kojima i učesnici iz Slovenije i Hrvatske, pa je tako Festival imao i međunarodni karakter.

Izvor: vojvodjanski.com

Festival je otvorila direktorka Doma kulture u Sivcu, Vera Golubović, koja se osvrnula na tradiciju Festivala dugu čak 46 godina, tokom kojih je FAMUS imao i uspona i padova, ali je uspeo da opstane i da pokaže da je akustičarska muzika i dalje živa.

Novina na ovogodišnjem Festivalu su novčane nagrade, a o tome ko će ih poneti odlučivao je tročlani žiri koji su činili Maksim Mudrinić, gajdaš i svestrani muzičar, Vedran Ivorek, umetnik i muzičar koji je bio učesnik i pobednik FAMUS-a, kao i Franjo Pinter, profesor muzike i muzički urednik. Nakon takmičarskog dela, a pre proglašenja pobednika, publiku je zabavljala Tanja Jovićević, nekadašnji vokal grupe Oktobar 1864 i jedna od najboljih rok pevačica u Srbiji i regionu.

Treća nagrada, po odluci žirija, pripala je Milinku Bogdanoviću iz Bačkog Dobrog Polja, druga Džeriju Mažgonu iz Maribora u Sloveniji, dok je prvo mesto i pobedu na Festivalu odneo mladi Igor Sakač iz Novog Sada. Specijalna nagrada – nagrada publike, pripala je domaćinima – Duu ,,Niz“ iz Sivca, odnosno Zoranu Borjanoviću i njegovom učeniku Nemanji Čoviću koji su odlučili da svoju nagradu, u iznosu od 20.000 dinara u potpunosti doniraju Humanitarnom udruženju ,,1000 za 1000“ opštine Kula.

Po rečima Franja Pintera, člana žirija, ovogodišnji FAMUS bio je poseban, takmičari izvanredni, a na mladim učesnicima ostaje da vredno rade, da se trude i da ponovo dođu na Festival:

,,Sigurno je ovaj FAMUS bio poseban. Godine iza nas stvorile su pravila i razmišljanja koja nisu primenljiva u svakom momentu, zbog čega smo morali da uskladimo stavove i razmišljanja. Videli smo dve grupe mladih, praktično dece, kao i starije koji su učestvovali više puta i imaju određena iskustva. Imali smo izvanrednog gitaristu koji je prevazišao okvire FAMUS-a. Mislim da su ovi mladi ljudi, Igor Sakač iz Novog Sada sa svojom grupom, zaslužili da dobiju podstrek za dalji rad. Milinko je dobio našu podršku da radi još više i još bolje. Mažgon nije prvi put na ovom Festivalu, ali je pokazao zrelost i pristup koji ukazuje na više godina razvoja, što je uspeh jednog FAMUS-a. Duet iz Sivca i Tinejdž bend iz Sremskih Karlovaca dobili su podsticaj da, uz pomoć starijih, mogu da pruže i pokažu nešto i ostaje im samo da rade. Akustičarska muzika je posebna stvar, nosimo je iz neke prošlosti i ljubavi i ona je tu sa nama – tu ima duše i srca, čoveka i mladosti. U to ime, živimo još dugo!“

Pobednik Festivala, Igor Sakač sa svojim bendom, nije krio zadovoljstvo i sreću zbog svog plasmana, a sa nama je podelio da mu je ovo prva nagrada u životu, kao i da jedva čeka sledeći FAMUS kome će se rado odazvati:

,,S obzirom na to da je sve počelo u mojoj sobi, kod mojih roditelja, gde sam snimao i izdavao, a potom mi je pomogao drug Filip Vlatković koji je i producent ovog albuma i basista u bendu, bez koga ovo ne bi bilo ovako. Nisam se nadao, uvek sam bio deo neke priče, a nikada ja nisam pravio priču. Da je bila i treća nagrada, bio bih zadovoljan, jer kada nešto uradiš svojim rukama to ima posebnu čar, osetiš da si nešto uspeo da uradiš i da ovaj život ima smisla. Još uvek treba da shvatim da sam zapravo dobio prvu nagradu. Ovo mi je generalno prva nagrada u životu i dosta mi znači, vraća me u neke korene stvaralaštva. Doći ću ponovo na Famus, naravno. Atmosfera je super, zezali smo se i planiram da idem na sve moguće festivale, jer želim da se promovišem i da živim od ovoga“.