Obeleženo 77 godina od kolonizacije naroda iz Crne Gore u Kulu

227

Tradicionalno, sedmu godinu zaredom, zadnje subote u novembru, održana je prigodna svečanost povodom obeležavanja godišnjice kolonizacije naroda iz Crne Gore u Kulu. Mesto obeležavanja je ostalo isto, spomen soba koja se nalazi unutar firme „Žito Media“, a kulturno-umetnički deo programa održan je ispred vagona koji je svojevrsni simbol kolonizacije.

Kao što običaji na ovakvom skupu nalažu, prvi se obratio zdravičar Božidar-Boško Miljanić, koji je zdravicom poželeo dobrodošlicu i svako dobro u životu svim okupljenim ljudima. Nakon zdravice, prisutne je pozdravila predsednica Udruženja građana kolonista i potomaka iz Crne Gore 1946. Slavka Jovetić Badnjar, koja je istakla da je jedna ovakva manifestacija bogatstvo svih ljudi koji žive i stvaraju u opštini Kula.

„U programu su učestvovala kulturno-umetnička društva „Durmitor“ i „Marko Miljanov“, a, pored njih, svoje stihove čitali su i pesnici. Ovo je jedna manifestacija koja ima značaj, ne samo za koloniste i njihove potomke, već i za zajednicu u celini. Napomenula bi i to da je danas živo oko 130 kolonista, koji u većini dođu svake godine na ovo obeležavanje. Zahvalila bi se svim prisutnima što su došli i ovom prilikom bi pozvala sve one porodice koje nisu dostavile fotografije da to učine, kako bi mogli da nastavimo posao oko drugog dela monografije o kolonistima“.

Ispred lokalne samouprave, okupljene je pozdravio predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je rekao da su ovakvi događaji velika dragocenost sa sve građane opštine Kula i da je njemu lično, kao potomku kolonista, veoma drago što može da se obrati prisutnima. Takođe, obeležavanju 77 godina od kolonizacije prisustvovao je i narodni poslanik Milan Glušac. Prisutnima je, pre samog početka programa, prikazan kratak film o kolonizaciji i svim onim iskušenjima koja je ona nosila sa sobom. Nakon uvodnih reči i filma, foklkorno bogatstvo krajeva iz kojih su došli kolonisti predstavili su članovi Kulturno-umetničkog društva „Durmitor“ iz Kule, tačnije njihova muška i ženska pevačka grupa. Gusle su svojevrsna asocijacija na krajeve Crne Gore i Hercegovine, te je tako i obeležavanje godišnjice kolonizacije proteklo u zvucima gusala. Program su upotpunili guslari Kulturno-umetničkog društva „Durmitor“ i Kulturno-umetničkog društva guslara „Marko Miljanov“. Svoje mesto u srcu ovog događaja našli su i stihovi, te su po jednu pesmu pročitali pesnici Uglješa Slijepčević i Gavra Veselinović. Nakon kulturno-umetničkog dela programa usledio je koktel za sve prisutne, gde su evocirani utisci i uspomene, a i dogovoreno je, u zdravlju i sreći, naredno viđenje, poslednje subote u novembru 2024. godine. Mnogo gostiju, ne samo iz Kule i okoline, već i šire, nije sakrilo svoje impresije viđenim. Jedna ovakva manifestacija zahteva veliko vreme, resurse i strpljenje, ali kada se nešto radi sa ciljem i od srca, svako strpljenje je zlata vredno. Najzaslužniji što je obeležavanje kolonizacije iz godine u godinu na sve višem nivou su: Opština Kula i firme „Pelapo plus“ i „Žito Media“, čiji je vlasnik Miomir Đukić nesebično ustupio prostor za spomen sobu kolonista. Svoje mesto, spletom okolnosti, u pitomoj vojvođanskoj ravnici našli su i pripadnici naroda iz Crne Gore, koji, sa svim drugim nacionalnim zajednicama, obogaćuju kulturnu i nacionalnu paletu opštine Kula i, u miru i slozi, doprinose njenom ugledu i jačanju. I upravo to jeste glavna poruka ovog obeležavanja: dobro zdravlje, mir i sloga, do narednog viđenja.