Galerija Vrbas – Otvaranje izložbe Fragmenti prostora, Danijele Dimković

73

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe Fragmenti prostora, Danijele Dimković, umetnice iz Beograda, u utorak 5.decembra 2023.godine u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa.

Izvor: Galerija Vrbas

Nakon velikih ratnih stradanja u XX veku, memorijali postaju važna mesta nacionalnog sećanja. Arhitektonski, memorijalni prostori stvaraju sistem aluzija, kodiranja realnih prostora i novih nalaza koji su sastavni deo realizacije i prezentacije arhitekture sećanja, koju posmatramo kroz jedan odnos filozofskog pojma dekonstrukcije i njegove praktične primene u tumačenju koncepta arhitektonskog stvaralaštva.

Postavlja se pitanje kako se prisećati užasa? Kako održati živim sećanje na nešto što bismo najradije zaboravili? Može li se arhitekturom i vizuelnom umetnošć demonstrirati Holokaust? Dekonstrukcija se ne razume samo kao formalna metafora, već kao kritički postupak kojim se preispituju uobičajeni pristupi u arhitektonskom oblikovanju. Dekonstrukcija kao filozofski pojam u kontekstu arhitekture memorijala deluje kao mesto razgradnje uobičajenog i ustaljenog mišljenja o arhitekturi sećanja.Primena dekonstrukcije kao vid vizuelnog opažanja, omogućava dekomponovanje arhitekture u cilju postizanja jednostavnih oblikovnih rešenja prostora; predstaviti nepredstavljivo, reći neizrecivo…

Izvor: Galerija Vrbas

Izvor: Galerija Vrbas