Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

86

I ove godine Crveni krst Srbije se uključuje u obeležavanje Svetskog AIDS dana koji se 35. put obeležava u svetu i kod nas. Ovaj dan je prilika da predstavnici vlada, državnih institucija i zdravstvenih ustanova, u saradnji sa ostalim partnerima, informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, značaju testiranja na HIV i načinima zaštite od infekcije.

Procena je da je od 1981. godine od kada se ova bolest prati, više od 40 miliona ljudi širom sveta umrlo od AIDS-a, a da više od 37 miliona živi sa HIV-om što ga čini jednim od najvećih globalnih problema javnog zdravlja. I pored napretka u lečenju ove bolesti, epidemija AIDS-a i dalje odnosi oko 2 miliona života svake godine.
Opredeljenje Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je da se ovogodišnja kampanja u Republici Srbiji obeleži pod sloganom „NEKA VODE ZAJEDNICE“.
Slogan povodom obeležavanja Svetskog AIDS dana na globalnom nivou stavlja akcenat na potrebu prevazilaženja nejednakosti i unapređenju ljudskih prava što je od ključnog značaja za sve one koji su na različite načine pogođeni ovom epidemijom. Kampanja ima cilj smanjenje diskriminacije i stigmatizacije u odnosu na osobe koje žive sa HIV-om, ali i smanjenje nejednakosti na globalnom nivou u pružanju različitih usluga osobama koje pripadaju ovoj marginalizovanoj grupi.
Povodom 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv side u Tehničkoj školi u Odžacima, Crveni krst Odžaci će u petak 1. decembra  realizovati predavanje na temu Prevencije HIV/AIDS-a koje će realizovati edukovani volonter Crvenog krsta Odžaci Nebojša Bruner. Takođe, u sredu 6. decembra ćemo u OŠ „Miroslav Antić“ u Odžacima organizovati još jedno predavanje na ovu temu. Ovog puta, za predavača smo angažovali dugogodišnju saradnicu naše organizacije Dr Gordanu Cvetić iz Zavoda za javno zdravlje Sombor. U toku sutrašnjeg dana očekujemo i najnovije epidemiološke podatke za Zapadnobački okrug iz Zavoda za javno zdravlje Sombor, koje ćemo Vam naknadno dostaviti, zajedno sa fotografijama sa predavanja u Tehničkoj školi.
Izvor: Crveni krst Odžaci