U nedelju se pali prva sveća na adventskom vencu u dvorištu Katoličke crkve u Kuli

470

U nedelju se pali prva sveća na adventskom vencu u dvorištu Katoličke crkve u Kuli. Za vernike koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru ove godine Advent počinje 3. decembra i traje do 24. decembra.

Izvor: pixabay.com

Prva nedelja Adventa označava i početak crkvene godine.
Svake nedelje se pali po jedna sveća i na taj način simbolizuje se dan kada je Isus Hrist došao na svet. Do Božića bi trebalo da budu upaljene sve 4 sveće, a Adventski venac čine 2 simbola: krug i svetlo.

Krug ili prsten, bez početka i kraja, predstavlja večnost i vernost. Svetlo sveće nagoveštava dolazeće svetlo – Isusa. Zimzeleno granje koje se upliće u venac simbolizuje život koji ne prestaje.

Kad su sveće u pitanju tri su ljubičaste, a jedna roze i podsećaju na Isusovu žrtvu i pobedu. Svaka od sveća ima svoje značenje. Najprihvatljivije je tumačenje da je prva sveća sveća nade. Druga sveća je simbol mira, treća radosti, a četvrta ljubavi.

U Kuli sada već po treći put, zahvaljujući veštim rukama Ženskog foruma SVM-a, napravljen je zajednički adventski venac. U nedelju, pre svečane mise u dvorištu crkve, uprkos hladnoći, vernici i deca koji pohađaju veronauku zajedno sa sveštenikom Đerđom Juhasem upaliće prvu sveću na adventskom vencu. Svete mise počinju u uobičajeno vreme, jutarnja u 8 i nakon toga u 9.30 časova.

Izvor: Stela