Invalidi rada obeležili Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

127

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u organizaciji Opštinske organizacije invalida rada Kula, održano je u sali Mesne zajednice Gornji grad.

Pored obeležavanja međunarodnog dana, povod okupljanja invalida rada je i 68 godina od osnivanja Opštinske organizacije invalida rada, pošto je ista osnovana 1955. godine. Nakon pozdravnih reči, usledila je diskusija prisutnih na temu položaja invalida rada i invalidskih organizacija, kao i dodela priznanja i poklona zaslužnim pojedincima i kolektivima. Pokrovitelj manifestacije bio je Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Obrad Vojinović, predsednik Opštinske organizacije invalida rada Kula, izrazio je zahvalnost svima koji pomažu rad ove organizacije, pre svega Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zatim pomenutom Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, opštini Kula, Savezu invalida rada Vojvodine i mnogobrojnim preduzećima sa teritorije kulske opštine. Takođe, Vojinović je istakao da njihova organizacija, prema evidenciji Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, broji više od 1500 članova, od čega je oko trećina njih učlanjena ove godine :

,,Danas ćemo ovde, na jedan svečan način, da proslavimo naš Međunarodni dan, sa našim članovima skupštine, sa gostima koje smo pozvali i sa našim sponzorima koji su nas podržavali i pomagali nam tokom godine da ostvarimo sve projektovane aktivnosti. Prema evidenciji Penzijskog i invalidskog fonda, naša organizacija Invalida rada u opštini Kula broji 1568 invalidnih penzionera, a u ovoj godini kod nas je učlanjeno 489, dakle jedna trećina. U suštini, mi smo zadovoljni svojim radom, a mislim da će i Skupština to prihvatiti kada dođe vreme. Jeste bilo teško sa nabavkom ogreva, ali smo uradili sve da to bude ispoštovano kako smo se i dogovorili“.