Održana sednica Saveta za zapošljavanje opštine Kula: Uručena zahvalnica NSZ

236

U svečanoj sali Skupštine opštine Kula danas je održana sednica Saveta za zapošljavanje na kojoj je predstavljen Program zapošljavanja u opštini Kula od 2024. do 2026. godine. Sednici je prisustvovao i Boris Draganov, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Sombor koji je, ovom prilikom, u ime NSZ primio zahvalnicu u ime sjajne, višegodišnje saradnje.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, istakao je da opština Kula ima sjajne rezultate i pad nezaposlenosti od 60% u poslednjih deset godina, u čemu svakako veliki udeo ima i NSZ. Istakao je da nastavljaju sa merama koje su se do sada dobro pokazale, ali i da će biti uvrštene nove, pre svega kada je u pitanju socijalno preduzetništvo:

,,Predstavljen je Program zapošljavanja do 2026. i on je obuhvatio niz mera, nekih koje smo imali i do sada i koje su se pokazale kao dobre i nekih koje su nove, pre svega kada je u pitanju socijalno preduzetništvo. U Kuli je formirano prvo socijalno preduzeće u Srbiji i pokazalo se da oni imaju izvesne probleme u poslovanju, te su za nastavak funkcionisanja osmišljene mere. Novina je i mera subvencionisanja i nabavke opreme za preduzetnike jer se pokazalo da mnogi od njih imaju potrebe za proširenjem, zbog čega su im potrebne podrška opštine i države. Sam program je podložan promenama, novim predlozima i sugestijama. U narednih desetak dana pojedinci, preduzetnici i udruženja mogu se javiti i predložiti neke od mera. Ako se pokaže da ima prostora da se te mere uvrste u program to će sigurno biti učinjeno, a nakon toga sledi usvajanje na Opštinskom veću i potom na Skupštini. Opština Kula ima jako dobre rezultate i pre dve godine dobila je nagradu od Nacionalne službe za zapošljavanje, a i resorni ministar je prilikom posete Kuli, na dan Opštine Kula, istakao da je Opština Kula opština koja ima pad od 60% nezaposlenosti u poslednjih 10 godina. Od 2020. do danas broj nezaposlenih smanjen je sa gotovo 3000 na ispod 2000. Pokazalo se da saradnja sa NSZ je jako dobra i u tom smislu smo mi sa novoa Opštine uručili zahvalnicu NSZ, Filijali u Somboru. Ona pokriva opštinu Kula i samim tim sa njom najviše sarađujemo. Uveren sam da će ta saradnja i u narednom periodu biti dobra i da će taj trend do 2026. nastaviti da bude onaj koji smo očekivali i da će stopa nezaposlenosti biti bitno ispod 10%. Mi smo opština koja ima pad broja lica koji su korisnici socijalne pomoći, što takođe ohrabruje i pokazuje da se ide u dobrom smeru kada su u pitanju programi zapošljavanja“.

Boris Draganov, direktor NSZ Filijala Sombor, zahvalio se u lično ime, ali i u ime svih kolega na ovoj prestižnoj nagradi i istakao da je saradnja opštine Kula i NSZ i ove godine bila besprekorna:

,,Znači nam puno. To nije samo zahvalnica za mene lično, već i za Nacionalnu službu za zapošljavanje u globalu. Ove godine, kao i do sada, imamo jako dobru saradnju sa Opštinom Kula. Međutim, ove godine otišli smo korak dalje u smislu pronalaska novih poslodavaca i ostvarivanja nekih aktivnih mera politike zapošljavanja koje su poslednjih godina bile zapostavljene. Zahvaljujem se u lično, ali i u ime svih kolega na ovoj prestižnoj nagradi“.