Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obišao radove na vijaduktu kod Vrbasa

421

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, obišao je radove na izgradnji železničkog vijadukta kod Vrbasa. Pored predsednika Vučića, radove je obišao i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Predsednika države i ministra dočekali su predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, i predsednik opštine Vrbas, Predrag Rojević. Predsednik Vučić izjavio je da će građani, kada bude otvorena brza pruga, od Beograda do Subotice moći da stignu vozom za samo 75 minuta, a kada Mađari završe svoju deonicu do Budimpešte za samo dva sata i 40 minuta.

Vučić je istakao i da su angažovani izvođači jedne od najboljih kompanija iz Kine koji rade u Srbiji i koji, osim gradnje infrastrukture, dosta pažnje posvećuju društvenoj odgovornosti. Takođe, naveo je činjenicu da su izvođači radova potpisali ugovore sa više od 50 srpskih firmi i time su zaposlili više od 200 srpskih radnika:

„Veoma sam srećan što radovi napreduju izuzetnom brzinom na deonici od Novog Sada do Subotice. Zahvalan sam kineskim železnicama na ogromnom trudu kako bi mnogo pre roka ispunili svoje obaveze i ambasadoru Narodne republike Kine i predsedniku Si Đinpingu na svakoj vrsti podrške našim projektima i želim da kažem da su ovo velike promene za građane Srbije i našu zemlju u celini. Ljudi, da bi razumeli, od Beograda do Subotice ići će tačno 75 minuta i to od centra Beograda do centra Subotice. Danas da idete od centra do centra nije moguće bez dva sata i to ne spore vožnje. Odmah da kažem da, pre nego što nam stignu dodatni vozovi u martu 2025. godine, imaćemo tu liniju od decembra do marta na svakih sat vremena, i to jedan voz koji ide sat i petnaest minuta i drugi koji ide sat i po i koji staje u stanice Žednik, Naumovićevo, Stepanovićevo, Zmajevo, Vrbas itd. Od maja imaćemo mnogo češće te vozove na liniji Beograd-Subotica a verujem, od marta 2026. godine, da ćemo imati tako česte vozove od Beograda do Budimpešte. To su neverovatne promene u Srbiji i verujem da ćemo moći da privučemo još više turista i da ćemo nastaviti da gradimo. Želim da se zahvalim kompaniji kineskih železnica CCCC koji izvanredno obavljaju svoj posao i hvala im na tome što svojim radom doprinose realizaciji bitnih infrastrukturnih projekata za našu zemlju“.

Vijadukt u Vrbasu se nalazi na delu treće deonice međunarodne brze pruge od Beograda do Budimpešte. Reč je o najvećem i najsloženijem građevinskom objektu, pošto će na 108 kilometara brze pruge između Novog Sada i Subotice ukupno biti izgrađeno 58 objekata. Vijadukt je jedan od četiri objekta koji će biti izgrađen iznad kanala Dunav – Tisa – Dunav. Ukupne je dužine oko 1417 metara i biće dvokolosečan, sa razmakom koloseka od četiri i po metra.