Budžet opštine Vrbas za 2024. godinu 3,044 milijarde dinara

145

Budžet opštine Vrbas za 2024. godinu biće 3.044.361.141 dinara. Tako su ,naime odlučili odbornici na današnjoj sednici a najviše novca predviđeno je za investicije u komunalnu infrastrukturu, kulturu, sport i obrazovanje. Obrazlažući predlog budžeta, predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević istakao je da budžet razvojni, da je za 17 miliona dinara veći od ovogodišnjeg budžeta, kada je ostvareno rekordnih 3,027 milijardi dinara.

Izvor: rtv.rs

„Očekujem da će se do kraja 2024. godine projektovani budžet značajno uvećati, kao što se desilo i ove godine. Osnovni budžet za 2023. bio je planiran u iznosu od 1,95 milijardi dinara. Do kraja godine se zbog ekonomskog napretka Srbije koji je uticao i na pozitivan trend lokalnih ekonomskih činilaca, uvećao za 1,077 milijardi dinara. Budući da su MMF, Svetska banka i Evropska komisija predvideli još snažniji rast BDP-a Srbije u 2024, godini, više investicija, i manju inflaciju, opravdano je očekivati da ti povoljni makroekonomski tokovi, pozitivno utiču i na razvoj naše lokalne ekonomije“ kazao je Rojević.

On je rekao da su u prethodnom periodu realizovane značajne investicije i istakao da su u 2024. povećana ulaganja u sve oblasti.

„Za komunalne delatnosti predviđeno je 113,2, Lokalni ekonomski razvoj 515, poljoprivredu 62,6 dinara. Za predškolsko vaspitanje 409,9 miliona dinara, osnovno obrazovanje 159,7, a za srednje obrazovanje 44 miliona dinara. Ukupno se za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje izdvaja 613,6 miliona dinara, što je 42,9 miliona više nego ove godine. Više izdvajamo i za socijalnu i dečiju zaštitu, 192,9 miliona dinara, umesto ovogodišnjih 184,9 miliona dinara. Povećali smo i izdvajanja za zdravstvo sa 35 na 38, za kulturu sa 150,4 na 157,5 i za sport sa 233,4 na 274,5 miliona dinara. Više sredstava ulažemo i u zaštitu životne sredine, 53,4 miliona dinara “ rekao je.

On je istakao da će sledeće godine biti završeni projekti na koje se čeka 35 godina.

„Nakon više od tri decenije završićemo gradnju gradskog stadiona i omogućiti našim sportistima i deci kvalitetne uslove za bavljenje sportom. Radovi su vredni 40,5 miliona dinara. Posle takođe više od tri decenije, završićemo Dom kulture u Vrbasu. U toku je rekonstrukcija celog objekta i gradnja i opremanje pozorišne dvorane, koja će omogućiti da se u našem gradu održavaju najzahtevnije predstave i programi, kakvi se realizuju u Novom Sadu i Beogradu “ kazao je Rojević.

U 2024. godini, investira se 52,5 miliona za opremanje i parterno uređenje Doma kulture u Ravnom Selu. U rekonstrukciju Doma kulture u Zmajevu, koji je bio zatvoren od 2009. godine ulaže se 50,4 miliona dinara, dok se 19,7 miliona dinara investira u modernizaciju grejanja u OŠ „Bratstvo – jedinstvo“ u Kucuri, gde će kotlovi na čvrsto gorivo biti zamenjeni modernim kotlovima na gas.

„Time ćemo ostvariti dvostruki benefit. S jedne strane ćemo imati uštede u budžetu i ta sredstva ćemo moći da preusmerimo u finansiranje drugih projekata, a istovremeno ćemo smanjiti štetan uticaj na životnu sredinu, što je izuzetno važno. Nastavićemo s ulaganjima u razvoj komunalne infrastrukture. U dalji razvoj sportske infrastrukture i uslova za bavljenje sportom. Nastavićemo s investicijama u razvoj obrazovanja i kulture. Još više ćemo unaprediti brigu o deci i porodici, kao i socijalnu zaštitu. Vrbas će nastaviti da se razvija “ zaključio je Rojević.

Izvor: rtv.rs