U Sivcu održano javno predavanje na temu ,,Profesionalna orijentacija“

106

Javno predavanje na temu ,,Profesionalna orijentacija“, organizovano sa ciljem da pomogne mladima u izboru buduće profesije i zanimanja, održano je u Osnovnoj školi ,,20. oktobar“ u Sivcu.

Predavanju su prisustvovali đaci 8. razreda i njihovi roditelji, a ono je bilo otvoreno i za srednjoškolce, mlade koji završavaju fakultet, kao i za sve ostale koji su zainteresovani da čuju više na ovu temu.

Kako je predavanje organizovano od strane Humanitarnog udruženja ,,1000za1000“, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje iz Sombora i Osnovnom školom ,,20. oktobar“ iz Sivca, okupljenima se najpre obratio direktor Škole, Ferenc Lendak, a zatim je reč dao Jadranki Radojčić, psihologu zaposlenom u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja se profesionalnom orijentacijom i planiranjem karijere bavi već 26 godina. Po njenim rečima, ova tema je izuzetno važna, uzevši u obzir da su oni u prelomnom momentu svog života, kada je važno pomoći im i sprečiti pogrešan izbor:

,,Tema je jako bitna. Roditelji i deca nemaju dovoljno prilika da se pozabave tom životnom temom, a činjenica je da su oni u ključnom periodu svog života. Doba od 14 godina je izuzetno važno i predstavlja prelomni momenat u njihovom životu i izuzetno je važno pomoći im i napraviti prevenciju pogrešnog izbora, ne dozvoliti da izbori budu stihija jer se zna da to ne može biti dobro“.

Za sve koji nisu imali mogućnost da prisustvuju predavanju, a voleli bi da čuju nešto više na ovu temu i da porazgovaraju sa Jadrankom, napomenula je da uvek mogu da je kontaktiraju telefonom ili mejlom, te da su roditelji u ovom procesu ravnopravni. Iako odluku treba da donese dete, iskusno lice i roditelji taj proces treba da iznesu najkvalitetnije moguće.

Predsednica đačkog parlamenta Osnovne škole ,,20. oktobar“, Anđela Kruščić, pohađa 8. razred i njena želja je da upiše Gimnaziju u Somboru. Kako kaže, odluku je donela sama, uz podršku roditelja, a mnogi njeni vršnjaci i dalje razmišljaju i smatra da su nedovoljno informisani o srednjim školama:

,,Odlučila sam da upišem Gimnaziju ,,Veljko Petrović“ u Somboru, društveno – jezički smer. To je moja želja, roditelji mi nisu govorili šta da upišem i uvek su mi govorili da će me podržati šta god ja želela. Oni su mi dali predloge koju školu bih mogla da upišem, ali ja volim rad sa ljudima, volim da komuniciram i želela bih da nakon gimnazije upišem Pravni fakultet, da budem advokat. Većina mojih drugarica donela je odluku o tome šta će upisati i imaju neke svoje ideale i ciljeve. Jedna drugarica želi da upiše Umetničku školu u Novom Sadu, druga drugarica farmaciju, a mnogi moji vršnjaci zapravo i dalje razmišljaju šta bi želeli i nisu dovoljno informisani o školama“.