Odmor iz snova – kako da isplanirate letovanje unapred

40

Koliko puta vam se dogodilo da čekate “last minute” ponude da otputujete na more?

Pakovanje na brzinu i traženje kakvog god smeštaja pretvori se veoma često u stresno iskustvo. Mnogi će ljudi ipak reći da je planiranje letovanja unaped gubitak spontanosti i slobode, pa možda čak i dosadno.

Međutim, u ranom planiranju letnjeg odmora postoje brojne prednosti. Ako izdvojite vreme već sada da istražite destinacije, smeštaj i opcije prevoza moći ćete da uživate u miru. Još važnije dobijate priliku da stvorite trajne i divne uspomene u intimnijem i autentičnijem okruženju. Pročitajte zbog čega je planiranje letovanja unapred može zauvek da promeni vaš pogled na odmor i način na koji putujete.


Zabava je u iščekivanju

Ako se bojite da ćete planiranjem letovanja mesecima napred uskratiti sebi uzbuđenje i čežnju za avanturom, ne brinite. Upravo ranim istraživanjem destinacija i osmišljavanjem rute putovanja izazivate zabavni osećaj iščekivanja. Možete samo da čitate o letovalištima koja biste posetili ili da napravite vision board. Jednostavan čin planiranja (sa odbrojavanjem dana do polaska) može ispuniti svaki vaš dan radosnim uzbuđenjem.

Dok iščekujete avanturu koja je pred vama, neizbežno vam se podiže raspoloženje i fokusirate se na one pozitivne stvari u svojoj svakodnevici. Možete kreirati tablu na Pinterestu i gledati kako iz dana u dan, svakim klikom, skrolovanjem i kačenjem objava postaje izvor inspiracije. Na ovaj način, menja se i vaša dnevna rutina, dani postaju uzbudljiviji i živopisniji mnogo pre nego što leto počne i stignete do grada u koji ste rešili da otputujete.

Rano planiranje – put do najboljih aranžmana

Jedna od glavnih prednosti ranog planiranja odmora ogleda se u većem broju povoljnih ponuda u vidu ranih rezervacija, sniženih avio karata, kao i ekskluzivnim promocijama turističkih agencija. Kada unapred obezbedite svoj smeštaj, prevoz i zakažete izlete i druge aktivnosti, ne samo da štedite novac, već postižete još jednu važnu stvar. Vaš zasluženi odmor možete da uklopite u budžet i tako izbegnete bespotreban stres.

Sa novcem koji “pretekne” i svim dodatnim sredstvima u džepu, možete se počastiti sitnim luksuzima na samom odmoru. Možda je to spa tretman ili uživanje u gurmanskom obroku, svejedno je dok posebni trenuci poput ovih čine da se osećate dobro. Bez svake sumnje, ovi detalji doprinose da vaše letovanje postane nezaboravno iskustvo.

Letovanje van sezone i mimo gužve

Zamislite da šetate netaknutim plažama, istražujete pejzaže koji oduzimaju dah i istražujete mesto i lokalnu kulturu bez gužve i jurnjave. Rano planiranje letovanja je siguran način da izbegnete vrhunac turističke sezone i uživate u predivnim predelima u nešto intimnijoj atmosferi. Umesto haotičnog i ponekad poprilično stresnog osećaja da ste kao u košnici, možete sebi omogućiti istinsko uživanje na plaži ili u lokalnim tavernama i da se zaista povežete sa okruženjem.

Ukoliko pametno iskoristite vreme i istražite destinaciju unapred, možete da otkrijete i njene skrivene lepote i znamenitosti, doživite neke lokalne tradicije, posetite festivale i jednom rečju – stvorite nove uspomene sa letovanja kojih ćete se uvek sećati.

Kreirajte itinerar po svojoj meri

Možda ste se umorili od toga da drugi kreiraju vaš odmor i listu znamenitosti koje ćete obići? Dešavalo vam se da se vratite sa letovanja sa osećajem da niste dovoljno ni odmorili niti se maksimalno proveli? Rano planiranje letnjeg odmora će vas osloboditi ovog osećaja. Zapravo, daće vam slobodu i fleksibilnost da kreirate personalizovani plan puta koji savršeno odgovara vašim ciljevima i afinitetima. Bez obzira da li tražite avanturu, želite da upoznate kulturu, opustite se ili kombinaciju svega navedenog, kada isplanirate letovanje u napred onda možete detaljno da istražite i izaberete aktivnosti i destinacije koje su u skladu sa vašim specifičnim potrebama.

Hoće li vaš odmor obuhvatiti spa sadržaje, šetnje u prirodi, časove joge, wellness retreat? Isplanirajte sva iskustva koja će negovati vaš um, dušu i telo. Prilagodite plan puta svom blagostanju, tako da se nakon letovanja vratite kući osveženo, energično i preporođeno.

Rano planiranje znači više vremena za pripremu

Pored činjenice da možete detaljnije istražiti destinaciju na koju putujete, rano planiranje znači više vremena i za učenje o kulturi i organizaciji rasporeda. Međutim, kreiranje itinerara i lagodan osećaj nisu jedine prednosti vremena koje imate na raspolaganju. Naprotiv, meseci do odlaska na letovanje su prilika da natenane i bez stresa pripremite svu potrebnu papirologiju. Proverite pasoše, aplicirajte za vizu (ako je potrebno za putovanje u određenu zemlju), raspitajte se o opcijama za putno osiguranje i eventualno pripremite međunarodnu vozačku dozvolu, ako putujete sopstvenim prevozom.

Takođe, ostavljate dovoljno prostora da odvezete auto na proveru kod majstora, pripremite se za duže putovanje i poštedite sebe nepotrebnog stresa u vidu kvarova na putu.

Pripremite putnu apoteku, ali i kofere. Ne morate se pakovati nedeljama unapred, naravno, ali izvesno je da možete otići u šoping i obezbediti one odevne komade koji vam nedostaju za put. Sigurno je da ćete ovakvim proaktivnim delovanjem sprečiti probleme u poslednjem trenutku.

Manje stresa = više sreće

Dovoljno je da ste se samo jednom u životu iznervirali zbog pakovanja u zadnji čas, lošeg smeštaja ili neadekvatnog prevoza da se setite koliko vam taj stres nije potreban. Planiranje unapred, s druge strane, smanjuje nervozu, donosi olakšanje i mir. Nema ničeg lepšeg nego kad znate da ste sve unapred obezbedili i pripremili, od hotelske sobe, preko zakazanih izleta do termina u spa centru. Ovako možete znati da nećete propustiti i neka nezaboravna iskustva, jer niste napravili rezervacije na vreme. Umesto toga, odjednom ćete se naći u tom osećaju radosti i iščekivanja, bićete opušteni i “naoružani” pozitivnom energijom. Sve to neizbežno predstavlja dobru podlogu za relaksirajući odmor.

Živimo u svetu u kom se često prednost daje produktivnosti i radu u odnosu na brigu o sebi. Međutim, planiranje odmora unapred možemo doživeti i kao dobar podsetnik da treba ulagati u sebe. Kada imamo plan putovanja za leto, otvaramo sebi svet pun mogućnosti za, rute koje nam odgovaraju, uštedu novca i, naravno, putovanje bez stresa. Zbog toga počnite sa planiranjem vaše letnje avanture već danas! Nikada nije previše rano za organizaciju letovanja koje podmlađuje duh i podiže raspoloženje.

Izvor: S.Stanković