Učenička kompanija „Papel“ primer dobre preduzetničke i ekološke prakse

212

Učenice drugog razreda Srednje škole „Petro Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura pokrenule su projekat učeničke kompanije „Papel“ koja se bavi prikupljanjem reciklažnog materijala i pravljenjem eko blokčića od njih.

Priliku da se upozna sa ovim učeničkim poduhvatom imao je i predsednik Opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je u razgovoru sa učenicama i nastavnicom Ljiljanom Rudakijević, približio sve benefite i izazove koje ih očekuju na njihovom preduzetničkom putu. Govoreći o svojim utiscima, Miljanić je rekao da učenička kompanija „Papel“ nosi sa sobom veliki značaj, te da je ovaj projekat prava prilika da učenice svoje znanja primene u stvaranju jednog novog proizvoda:

„Značaj ove kompanije je u tome da mladi ljudi, pored toga što se obrazuju, razvijaju i veštine da to znanje i interesovanja primene na jedan gotov proizvod. U ovoj fazi, kada su još uvek đaci, angažovanje na ovakvom projektu je najveća vrednost. Opština Kula već nekoliko godina, umesto promotivnog materijala koji se štampa, poklanja prilikom raznih događaja poklone iz Lokalne akcione grupe „Srce Bačke“, dakle proizvode malih proizvođača sa teritorije naše opštine, a verujem da ćemo uskoro imati priliku da u te poklone uvrstimo i eko blokčiće koji se proizvode ovde, u školi u Ruskom Krsturu“.

Učenica drugog razreda srednje škole „Petro Kuzmjak“, Lena Bogdanović, koja je ujedno i direktorka učeničke kompanije „Papel“, rekla je da vizija kompanije jeste podizanje ekološke svesti sa jedne i motivisanje preduzetničkog duha sa druge strane. Takođe, istakla je da njene drugarice i nju očekuje takmičenje učeničkih kompanija u Novom Sadu, te da su sada sve misli okrenute ka ostvarivanju pobede na tom takmičenju:

„Mi se bavimo pravljenjem eko blokčića, a njihova prednost jeste ta što su napravljeni od recikliranog materijala i samim tim se ne zagađuje životna sredina. Očekuje nas takmičenje u Novom Sadu krajem marta, učestvovaće kompanije poput naše i svima će biti isti cilj, a to je pobeda“.